Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koridori Srbije nemaju dugove

    Preduzeće „Koridori Srbije“ od osnivanja do danas nema dugove ni prema državi ni prema bilo kom drugom preduzeću, izjavio je danas direktor tog preduzeća Mihajlo Mišić.


    Kako je istakao, „Koridori Srbije“ raspolažu sredstvima u visini od 2,5 milijarde dinara, koja su namenski određena za izgradnju deonica na Koridoru i predstavljaju obavezu tog preduzeća prema državi.

    „Sredstva su opredeljena za poslove koji su još uvek u toku i koji se odvijaju prema utvrđenom planu. Tek kada se realizuju povereni poslovi ta sredstva mogu biti utrošena“, naveo je Mišić.

    Reagujući na pisanja pojedinih medija da preduzeće „Koridori Srbije“ posluje sa gubicima i dugom od 2,5 milijarde dinara, bez navoda kome se duguje taj iznos, on je kazao da su „Koridori Srbije“ preduzeće čiji je osnivač Vlada Srbije i kome su povereni poslovi od opšteg nacionalnog interesa.

    Mišić je istakao da optužbe koje se plasiraju javnosti putem medija mogu narušiti ugled tom preduzeću, a i čitavoj državi kao strateškom partneru međunarodnih institucija koje finansiraju realizaciju projekta izgradnje Koridora 10 u Srbiji.

    „Projekat izgradnje autoputa finansira se delom iz budžeta, a delom iz međunarodnih kredita. Implementator projekta – preduzeće ‘Koridori Srbije’ je odgovorno za njegovu realizaciju i u skladu sa osnivačkim aktom to preduzeće finansira se iz budžeta Srbije i kredita“, objasnio je on.

    Mišić je još naveo da su visine zarada zaposlenih u odnosu na ekonomske prilike u zemlji iznad proseka, ali je objasnio da je to preduzeće transformacijom početkom ove godine dobilo obimnije poslove, pa je pored izgradnje autoputa, sada nadležno i za eksproprijaciju, projektovanje, tehničku kontrolu, izvođenje radova, stručno-tehnički nadzor.

    „Zaposleni su birani po iskustvu. U pitanju su specijalozovani eksperti“, istakao je on.

    Prema rečima Mišića, „Koridori Srbije“ odgovorni su za raspolaganje sumom od preko 1,2 milijarde evra, koliko je namenjeno za realizaciju projekta izgradnje puta.

    „Osim izgradnje trase Koridora 10 (severnog, istočnog i južnog kraka) ovom preduzeću naknadno je poverena i izgradnja autoputa puta Beograd – Južni Jadran“, podsetio je on.

    On je precizirao da je u pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama, u čijim su pregovaračkim timovima i predstavnici „Koridora Srbije“, sa Svetskom bankom obezbeđeno je 275,2 miliona evra, od EBRD-a 150 miliona evra.

    „Kredit EIB-a od 384 miliona evra ugovoren je 2009. godine, a dodatnim ugovorom iz 2010. godine još 195 miliona evra, dok je iz HIPERB plana grčke Vlade odobreno 100 miliona evra“, istakao je Mišić.

    On je kazao da preduzeće „Koridora Srbije“, koje zapošljava oko 50 ljudi, ovih dana završava i otvara za saobraćaj severni krak Koridora 10, dužine od preko 100 kilometara, napominjući da su gradilišta na skoro svim deonicama Koridora u Srbiji otvorena.

    „Pokrenute su i sprovedene javne tenderske procedure po standardima Svetske banke i drugih međunarodnih institucija za sve deonice koje su bile predviđene planom i programom za ovu godinu“, rekao je Mišić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE