Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aspirin smanjuje pojavu raka

    Škola za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) u Londonu objavila je studiju koa pokazuje da mala doza aspirina smanjuje pojavu nekoliko uobičajenih vrsta raka. Studija je objavljena u Lancet.


    Rad je započeo i sproveo profesor Peter Rothvell u Oksfordu, i zasniva se na analizi nekoliko randomiziranih studija o aspirinu. Studije su se prvenstveno odnosile na uticaj aspirina na smanjenje srčanih napada, ali su sada analizirani podaci mortaliteta od najčešćih vrsta raka.

    Studija koja je najviše doprinela sadašnjoj analizi je studija o prevenciji tromboze, koju je objavila Britanska fondacija za srčana oboljenja ( the British Heart Foundation).Kao što je ranije potvrđeno da male doze aspirina smanjuju rak debelog creva u studiji koju je takođe sproveo profesor Rothwell sa proseforom Meade-om, sada je potvrđeno da male doze aspirina utiču na smanjenje smrtnog ishoda kod nekoliko zajedničkih vrsta raka jednjaka, pluća, želuca, pankreasa i eventualno mozga. Smanjenje smrtnosti je oko 20-30%.

    Benefit nije povezan sa dozom aspirina većom od 75mg, polom i pušenjem, ali se povećava sa godinama. Aspirin najverovatnije  treba uzimati najmanje pet godina da bi on postigao svoj benefit, možda i duže za pojedine vrste raka, ali benefit je u svakom slučaju veći što se aspirin duže koristi. Do sada, Aspirin su uzimali samo pacijenti sa ppvećanim rizikom od srčanog napada i šloga ili oni koji su već doživeli ovekve zdravstvene probleme. Međutim treba biti oprezan prilikom prvog uključivanja aspirina u terapiji kod pacijenata koji ga nisu uzimali zbog mogućeg iznenadnog krvarenja.

    Profesor Meade kaže: „To su veoma uzbudljivi i potencijalno važni rezultati. Oni će verovatno izmeniti savete lekara što se tiče uzimanja niskih doza aspirina jer odnos između njegovog benefita i mogućeg krvarenja je u pravcu ovog pvog“, profesor Mead ističe da ovo ne znači da svako sada treba da uzima aspirin po automatizmu, već će lekari određivati terapiju na sonovu kliničke slike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE