Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naučnici će napokon čitati misli

    Naučnici su stvorili revolucionarni program za prenošenje slika iz mozga, koja im dozvoljava da zavire u ljudske misli.
     
    Najbolju demonstraciju „čitanja misli“ ikada sproveli su akademici sa Univerziteta u Kaliforniji. Oni su uspeli da dešifruju aktivnosti mozga merenjem protoka krvi u prednjem korteksu, a zahvaljujući tim informacijama uspeli su da konstruišu sliku koju vidi mozak. Zatim su dobijene podatke konvertovali u vizuelne šeme i uspeli da stvore proces, za koji naučnici kažu da „otvara prozor u film naših misli“.

    Međutim, tehnologija može prepoznati i rekonstruisati samo one video klipove koji su ispitanicima prikazani pre skeniranja. Ipak, ovo otkriće naučnicima predstavlja veliku odskočnu dasku za buduće „čitanje“ snova i sećanja.

    To će naročito biti od koristi za pacijente koji zbog moždanog udara ili kome ne mogu da komuniciraju s okolinom, ali stručnjaci upozoravaju da će proći decenije, pre nego što tehnologija počne da „čita“ misli ljudi.

    Ispitanici su gledali dva odvojena trejlera holivudskih filmova, dok je MRI skener merio protok krvi u vizuelnom delu korteksa. Na kompjuteru je mozak podeljen na male trodimenzionalne kocke. Zatim su naučnici napravili modele za svaku od tih kocki koji opisuje oblik i pokrete onako kako ih naš mozak registruje. Kompjuter je posle snimanja tih informacija, mogao da rekonstruiše svoju verziju trejlera koji su subjekti gledali, bez upotrebe originalnog materijala.

    Novi snimak bio je zamućena, ali prepoznatljiva slika onoga što se dešavalo u mislima ispitanika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE