Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pola miliona ljudi leče privatnici

    Želja da izbegnu gužve i dugo čekanje u državnim ordinacijama glavni su razlozi što se mnogi Beograđani leče kod privatnih lekara. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, tokom prošle godine u primarnoj i specijalističkoj delatnosti oni su obavili skoro pola miliona pregleda! Stomatolozi su zabeležili dodatnih 301.489 poseta.
     
    Najviše posla imali su kardiolozi, urolozi i ginekolozi koji rade u privatnoj praksi, jer su se najčešće postavljene dijagnoze odnosile na bolesti sistema krvotoka i oboljenja mokraćno-polnog sistema. Stanovnici prestonice imaju poverenja i u doktore koji leče bolesti oka, sistema za disanje i bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma.
     
    – Zabeležen je i veliki broj sistematskih pregleda u specijalističkoj delatnosti, kojih je bilo 28.591 – navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje. – Razlog za to je što su mnoge ordinacije sklopile ugovore za obavljanje ovih pregleda sa sportskim društvima i nekim privatnim firmama.
     
    U stacionarnim ustanovama lečeno je 4.942 bolesnika, a prosečna dužina lečenja bila je 5,2 dana.
     
    U Privatnoj lekarskoj komori kažu da privatni sektor pruža čak 40 odsto od ukupnog broja zdravstvenih usluga. Kod privatnika pacijenti uglavnom odlaze na dijagnostiku i specijalističke preglede.
     
    Doktor opšte prakse Danka Nikolić, iz privatnog Doma zdravlja „Dr Ristić“ smatra da je osnovni razlog što se građani odlučuju za privatnu praksu što svaki pacijent ima svoj termin.
     
    – Kod nas nema čekanja, a lekari imaju najmanje pola sata za svaki pregled i mogu dovoljno da se posvete svakom ko uđe u ordinaciju – objašnjava dr Nikolić. – Prednost je i što sve kontrole mogu da urade na jednom mestu, ali ljudima mnogo znače i popusti koje često dajemo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE