Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kalifornijske plaže mogle bi biti trajno potopljene

    Prognoza porasta nivoa mora će najverovatnije poplaviti deo poznatih kalifornijskih plaža do kraja ovog veka. Zajedno sa plažama, ’’potonuće’’ i stotine miliona dolara u nekretninama, putevima i porezima, navodi nova studija.


    ’’Ako se plaže smanje ili nestanu, imaćemo daleko manje turizma’’, rekao je Filip King, profesor ekonomije na univerzitetu San Francisko.
     
    Sa dozvolom Ministarstva Vodoprivrede i brodarstva, univerzitetski ekonomisti su proteklih dve godine projektovali ekonomske gubitke na nekolicinu oblaskih regija Kalifornije. Briga je nastala zbog rastućeg nivoa mora usled klimatskih promena.
     
    Bazirani na prognozi da će nivo mora porasti za 1 do 2 metra do kraja veka, istraživači su napravili modele koji predviđaju koja infrastruktura, naseobine i nekretnine bi bile potopljene i koliki bi bio ekonomski gubitak.
     
    Takođe su pregledali već postojeće izveštaje da sračunaju koliko bi koštalo da se zaštiti ili zameni postojeća obalska infrastruktura. Ovim istraživanjem došli su do zaključka da će gubitci biti u visini do 1 milijardu dolara, a možda i više.
     
    Obimnije istraživanje pacifičkog instituta kaže da će oko pola miliona ljudi i 100 milijardi dolara u nekretninama duž Kalifornijske obale biti u opasnosti od poplava, ako se ne sagrade brane. Sama izgradnja tih brana bi koštala oko 14 milijardi dolara i prostirale bi se duž 1100 milja obale.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE