Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iran spreman za razgovare o nuklearnom programu

    Iran nudi novi početak razgovora predstavnicima šest najvećih svetskih sila, a jedna od tema bi mogla da bude i njegov nuklearni program.

    U pismu ima neobično malo preduslova i ono sugeriše da je Teheran možda spreman da se razgovara o nekim nuklearnim pitanjima koja je ranije izričito izbegavao, ocenjuje agencija Asošiejted pres koja je imala uvid u taj dokument.

    U pismu glavnog iranskog pregovarača Saida Džalilija, nema detalja o čemu je tačno Iran spreman da razgovora sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom, ali se naglašava da Teheran želi miroljubivu nuklearnu saradnju.
     
    Zapad na čelu sa SAD je u više navrata optuživao Teheran da je cilj njegovog nuklearnog programa pravljenje oružja, što je Iran negirao i naglašavao da program ima isključivo mirnodopske svrhe.
     
    Pismo je upućeno visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbjžednosnu politiku Ketrin Ešton kao odogovor na njeno pismo Džaliliju u kome se izlažu uslovi pod kojima je šest svjžetskih sila spremno da sa Iranom nastavi razovore.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE