Kako pravilno držati novorođenče

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako pravilno držati novorođenče

  Mnogim mladim roditeljima se dogodi da su nesigurni kada drže svoju bebu u naručju. Neki se boje da će bebu povrediti ili da će je slučajno ispustiti, dok drugi nisu sigurni drže li bebu ispravno i koji je zapravo pravilan način držanja bebe u naručju.


  Bez obzira uspavljujete li bebu, mazite li se sa svojim najdražim drekavcem ili ste pošli u šetnju, postoji nekoliko glavnih pravila kad je u pitanju držanje bebe, naročito novorođenčeta.
   
  Evo nekih stvari na koje treba misliti kada uzmete bebu u naručje:

  – Ako se osećate nesigurno da sami podignete bebu, zamolite nekoga od ukućana da vam stavi bebu u naručje. Nakon samo nekoliko dana (ili čak sati) poželećete i vi pokušati podići bebu sami. Nema nikakve sumnje da ćete uspeti.

  – Novorođenčad imaju veoma slabu kontrolu mišića, pa beba u prvih nekoliko meseci života nije u stanju držati vrat uspravno. Dakle, uvek pridržavajte bebinu glavu i vrat, bez izuzetka i bez obzira u kom je položaju držite.

  – Ako želite uspavati bebu, pokušajte je držati blizu vašeg srca, kako bi čula otkucaje. Otkucaji srca deluje umirujuće na bebu jer je podseća na vreme u majčinom stomaku. 

  – Dok držite bebu, obratite pažnju na fontanelu, osetljivi i mekani deo na vrhu bebine glave gde kosti lobanje još nisu u potpunosti srasle. 

  – Uvek držite bebu tako da su nos i usta slobodni (da ih ne prekrivaju delovi odevnog predmeta ili tela).

  – Jednom rukom uvek pridržavajte bebina leđa, a drugom glavu.

  – Uvek podižite, držite i spuštajte bebu nežno i polako. Izbegavajte bilo kakve nagle, grube ili grčevite pokrete.

  – Nikada ne tresite bebu. To može biti jako opasno i može dati  “sindromom trešenog deteta”, što može uzrokovati slepoću, oštećenja mozga ili smrt.

  – Nemojte kuvati ili podizati posude sa vrućom tečnošću dok držite bebu, pa čak i ako koristite nosiljke ili marame za nošenje bebe.

  – Često menjajte položaje držanja bebe, kako bi ste otkrili koji položaj vašoj bebi najviše odgovara.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE