Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoreno prvo postrojenje za preradu otpadnog ulja u Srbiji

    Prvo postrojenje za preradu brodskog otpadnog ulja u Srbiji, vredno milion evra, otvoreno je juče u Kladovu.

    „Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za Srbiju jer su sva brodska ulja do sada izlivana u Dunav, što će sada biti zaustavljeno“, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

    On je kazao da „više ne postoji obrazloženje i opravdanje da brodovi ne stanu u Kladovu i reše problem otpadnog ulja koje proizvode“.

    „Ovo je jedino postrojenje u Srbiji ovog tipa, ali je dovoljno za kapacitete našeg plovnog puta“, naglasio je Dulić i dodao da je Srbija do sada bila jedina podunavska zemlja koja nije imala takav reciklažni centar.

    Kako je objasnio, nakon prerade od tih ulja biće stvoren reciklat koji će se pored ostalog koristiti i za pravljenje asfalta. Dulić je podsetio i da je obaveza svih restorana i drugih postrojenja koja proizvode opadna ulja da ih recikliraju.

    Direktor reciklažnog centra Delta Mladen Genčić rekao je da će se u Kladovu godišnje preradjivati od 3.000 do 5.000 tona ulja, a kapacitet prerade će zavisiti od kvaliteta ulja koje se reciklira i da će biti veći ukoliko je ulje kvalitetnije.

    Ministar životne sredine je istakao da je „reciklaža isplativa ekonomska grana“ i da to osećaju „svi oni koji su u prethodnom periodu uložili u otvaranje reciklažnih postrojenja“.

    „Zahvaljujući novoj ekološkoj politici u reciklažnoj industriji je već otvoreno 8.000 radnih mesta, a do kraja mandata ove vlade u reciklažnoj industriju i obnovljivim izvorima energije biće zaposleno 10.000 ljudi“, kazao je Dulić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE