Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naučnici: Zagrevanje okeana može da izazove ozbiljne bolesti

    Zagrevanja okeana može izazvati ozbiljne bolesti i naneti milione evra troškova sistemima zdravstvene zaštite, objavljeno je danas u članku s dvodnevne konferencije u Briselu.
     
    U tom člansku projekta CLAMER, u kojem sarađuje 17 evropskih instituta za ispitavanje mora, objavljeni su nalazi s više od 100 projekta koje je finansirala Evropska unija od 1998. godine.
     
    Povećanje temperature vode u okeanima izaziva širenje bakterija iz roda Vibrion koje mogu izazvati trovanje hranom, ozbiljne upale gastrointestinalnog trakta, sepsu i koleru.
     
    „Milioni evra zdravstvene zaštite mogu biti rezultat ishrane zaraženom morskom hranom, uzimanja patogena iz vode, i u manjoj meri, neposrednom profesionalnom ili rekreativnom izloženošću morskim bolestima“, navodi se u članku.
     
    Dodaje se da klimatski uslovi igraju sve značajniju ulogu u prenošenju tih bolesti.
     
    U članku se izlažu i druge posledice zagrevanja okeana, i one koje su zabeležene, ali i ona koja se predviđaju – topljenja leda, podizanje nivoa mora, erozija obala, sve jače i učestalije oluje, kao i hemijske promene u samim morima poput povećanja kiselosti okeana i smanjivanje prisustva kiseonika.
     
    Naučnici su izrazili zabrinutost ne samo zbog opsega promena nego i brzine kojem se menjaju okeani.
     
    „Najveće iznenađenje za mene je činjenica da se stvari menjanju u okeanu mnogo brže nego što smo mislili da je moguće“, rekao je direktor Kraljevskog holandskog instituta za istraživanje mora Karlo Hip.
     
    On je dodao da je u nekoliko decenija populacija riba u Severnom moru znatno promenjena, pri čemu se veće vrste kreću ka arktičkim morima, dok na njihovo mesto dolaze primerci manjih vrsta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE