Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slaba prodaja mesa u Srbiji

    Prodaja svežeg mesa u domaćim marketima opala je za petinu, što je, nažalost, jedini uzrok dobre ponude, ali i stabilne cene ove namirnice. Pojedini proizvođači najavili su čak i pojeftinjenje svinjskog mesa za pet do 10 odsto, ali najtraženije i ujedno najjeftinije, pileće meso nedavno je poskupelo za isti postotak.
     
    Za kilogram svinjskog buta u radnjama treba izdvojiti 380 do 460, a piletine prosečnih 260 dinara.
     
    „Ne očekuje se povećanje cena mesa u narednom periodu, trenutno cena žive vage farmskih svinja je oko 150 dinara za kilogram, a bikova oko 220 „kaže za „Novosti“ Nenad Budimović, savetnik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS.“ Što se tiče uvoza kod svinjskog mesa se kreće na nivou prošlogodišnjeg proseka i do sada je uvezeno oko 3.500 tona. Inače, uvoz mesa je slobodan i cena u okruženju diktira koliko će biti uvezeno mesa.
     
    Iako se ranije najavljivalo da će u septembru poskupeti meso, zasada nema najava dobavljača“, tvrde u vodećim trgovinskim kućama, dodajući da se očekuje da čak pojedine kategorije mesa i pojeftine.
     
    Približavanje cene piletine i svinjetine stručnjaci tumače kao trenutnu pojavu, jer je kažu „tražnja za pilećim mesom stalna, dok je kod skupljeg svinjskog smanjena“.
     
    „Uzrok poskupljenja pilećeg mesa je veća potražnja za tom kategorijom mesa „,objašnjava Budimović. “ Sve više se troši, a još je jeftinije od drugih kategorija, a naročito od junećeg i telećeg, lakše se priprema, i zauzima značajno mesto u domaćoj potrošnji.
     
    Što se tiče uvoza,  Davor Jovljević, direktor prodaje i marketinga industrije mesa „Topola“ ističe : „Bez obzira na to što je došlo do pada cena osnovnih sirovina za ishranu stoke, kao što je kukuruz, na tržištu će i dalje biti manjak tovljenika, pa se očekuje pojačan uvoz mesa u narednom periodu, kao i novi rast cena mesa i prerađevina od mesa.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE