Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajina zadržava carine na izvoz žitarica

    Ukrajina će sve do kraja 2011. zadržati carine na izvoz žitarica, koje su već dovele do smanjenja obima izvoza iz te zemlje, jer je vlada odbacila predlog ministarstva poljoprivrede da ih ukine, izjavio je danas zamenik direktora odseka za tržišta u ministarstvu poljoprivrede Anatolij Rozgon. „Ako bismo hteli da ih ukinemo, bile bi neophodne dodatne konsultacije sa Međunarodnim monetarnim fondom , bilo bi potrebno tražiti nove izvore budžetskog prihoda“, rekao je Rozgon.
     
    Ukrajinski ministar poljoprivrede Nikolaj Prisjažnjuk je prošle sedmice predložio vladi ukidanje tih carina koje iznose između devet i 14 odsto carinske vrednosti žitarica, ali se tome usprotivilo ministarstvo finansija, podsetila je agencija Rojters.
     
    Zbog uvođenja carina trgovci su snizili otkupne cene žitarica na domaćem tržištu, smanjena je prodaja iz poljoprivrednih gazdinstava, što je dovelo do velikog pada izvoza.
     
    U julu je iz Ukrajine izvezeno svega oko 370.000 tona žitarica, što je 80 odsto manje nego u junu. Mali izvoz je nastavljen i u avgustu, kada je za 27 dana na strana tržišta isporučeno oko 900.000 tona, prema 1,3 miliona tona u avgustu 2010.
     
    Ukrajina planira da u 2011. ostvari rod žitarica od 51 milion tona, što omogućava da bude izvezeno 23-24 miliona tona.
     
    Prošle godine je ta zemlja požnjela 39,2 miliona tona žitarica, od čega je izvezla 12,7 miliona tona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE