Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Delo: Sporazum o pečatu približava Srbiju priznanju Kosova

    Sporazum o carinskom pečatu koji su postigli Beograd i Priština približava Srbiju priznanju Kosova, ocenjuje slovenački dnevnik Delo u današnjem izdanju.

    „Iako carinski pečat u korist normalnog protoka roba preko granice Srbije i Kosova neće biti obeležen državnim simbolima Kosova kao što su to zastava ili grb, to Srbiju polako primiče priznavanju nezavisnosti Kosova“, zaključuje komentator ljubljanskog dnevnika.

    List piše da rezultata u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije ne bi bilo kada Brisel ne bi pritiskao Srbiju, a Vašington Kosovo.

    Ljubljanski dnevnik dodaje da se „za proboj pobrinula nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je bez diplomatskih rukavica upozorila da napredak Srbije u približavanju EU zavisi od napretka u odnosima Beograda i Prištine“. Objašnjavajući težinu uticaja Nemačke na Srbiju, list kaže da „Berlin ima u rukama makaze i platno zbog toga što je Nemačka za Srbiju postala najvažniji trgovinski partner u EU“.
     

    Koha Ditore: Dokumenta o robi sa Kosova sa simbolom državnosti


    Prištinski „Koha Ditore“ piše da dogovor Beograda i Prištine o uzajamnom priznavanju carinskih pečata ne znači početak slobodnog protoka robe. Problem će predstavljati prateća dokumentacija o poreklu robe jer će sadržati simbole državnosti, među kojima je i sertifikat o poreklu robe na kojem piše „Republika Kosovo“, kao i potvrde o izvozu i druge isprave izdate od kosovskih institucija.

    U kosovskoj vladi, dva dana nakon dogovora o carinskim pečatima, ukazuju da će insistirati da Srbija prihvati robu poreklom sa Kosova i dokumenta sa elementima državnosti.

    Ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari-Ljilja je upozorila da će za robu iz Srbije na Kosovu biti primenjena odredba o reciprocitetu onako kako bude vlast u Beogradu postupala prema kosovskoj robi.

    Kusari-Ljilja je precizirala da će reciprocitet biti primenjivan ne samo za carinske pečate, već i u drugim slučajevima, ukoliko se pojave prepreke u slobodnoj trgovini, bilo sa Srbijom ili nekom drugom zemljom.

    Šefica prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri je, za razliku od ministarke, najavila da će dogovor za carinske pečate početi da se primenjuje za nedelju dana.

    „Ovim sporazumom svaka zemlja je preuzela obavezu implementacije sporazuma. Imamo obaveze prema CEFTA, a to je i ustavna obaveza, da za veoma kratko vreme, možda za 10 dana, odnosno do 10. septembra, odredimo operativne uslove za početak slobodne trgovine izmedu Kosova i Srbija „, rekla je Tahiri na konferenicji za novinare na prištinskom aerodromu po povratku iz Brisela.

    Tahiri je najavila da će carinska služba Kosova uskoro početi da funkcioniše na punktovima kod Jarinja i Brnjaka na severu Kosova i da će njima upravljati kosovske vlasti.
     

    Beograd: Neprihvatljivo da Priština bira carinike i ubire prihode


    Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je dogovor koji je postignut u Briselu o carinskom pečatu prilika da bude ukinut embargo na uvoz srpske robe, ali da Beograd neće prihvatiti kosovske carinike na prelazima niti da prihodi idu u budžet Prištine.

    „Nezahvalno je reći gde će ići prihodi koji će se ubirati na administrativnim prelazima“, ocenio je i poručio da Beograd ne može da prihvati da carinici Kosova budu na prelazima i da se prihodi koji se tamo ubiraju idu u budžet takozvne republike Kosova.

    Po njegovim rečima, ako bi Beograd to prihvatio – onda bi oni koji sporazum o carinskom pečatu vide kao priznanje nezavisnosti Kosova možda bili u pravu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE