Prvu hranu čovek skuvao još prije 1,9 miliona godina

Kuvanje je bilo uobičajeno za Homo erectusa, a taj deo je važan za nauku jer pokazuje da smo biološki predodređeni da kuvamo hranu, izjavio je Kris Organ, evolucioni biolog s Harvarda.
 
Ta pojava jedna je od najvažnijih epizoda u ljudskoj istoriji jer su radi toga naši preci mogli proširiti svoju prehranu i izvući više kalorija iz hrane. Osim što je kuvanje omekšalo hranu, takođe je i označilo kraj celodnevnom žvakanju.
 
Svoje prvo toplo jelo ljudi su kuvali još pre 1,9 miliona godina, za vreme Homo erectusa, što je puno pre nego su njihovi naslednici napustili Afriku i kolonizovali svet, ustvrdili su naučnici s Harvarda.
 
Naučnici su do ovog zaključka došli posmatrajući rodoslovno stablo prema veličini zuba i načinu prehrane kod majmuna i modernih ljudi. U poređenju s majmunima Homo erectus je žvakao i jeo daleko manje.
 
Majmuni u proseku provedu trećinu dana jedući, a ljudi oko pet posto svog budnog vremena. Studija je otkrila da su tri ljudske vrste Homo Erectus, Neandertalci i moderni ljudi (Homo sapiens) razvili male kutnjake vrlo brzo što se ne može pripisati promenama u veličini glave ili čeljusti. Evolucioni biolozi objašnjavaju tu promenu upravo kuvanjem jer im više nisu bili potrebni veliki stražnji zubi za žvakanje tvrde hrane, piše Guardian.
 

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE