Prvu hranu čovek skuvao još prije 1,9 miliona godina
Kuvanje je bilo uobičajeno za Homo erectusa, a taj deo je važan za nauku jer pokazuje da smo biološki predodređeni da kuvamo hranu, izjavio je Kris Organ, evolucioni biolog s Harvarda.
Ta pojava jedna je od najvažnijih epizoda u ljudskoj istoriji jer su radi toga naši preci mogli proširiti svoju prehranu i izvući više kalorija iz hrane. Osim što je kuvanje omekšalo hranu, takođe je i označilo kraj celodnevnom žvakanju.
Svoje prvo toplo jelo ljudi su kuvali još pre 1,9 miliona godina, za vreme Homo erectusa, što je puno pre nego su njihovi naslednici napustili Afriku i kolonizovali svet, ustvrdili su naučnici s Harvarda.
Naučnici su do ovog zaključka došli posmatrajući rodoslovno stablo prema veličini zuba i načinu prehrane kod majmuna i modernih ljudi. U poređenju s majmunima Homo erectus je žvakao i jeo daleko manje.
Majmuni u proseku provedu trećinu dana jedući, a ljudi oko pet posto svog budnog vremena. Studija je otkrila da su tri ljudske vrste Homo Erectus, Neandertalci i moderni ljudi (Homo sapiens) razvili male kutnjake vrlo brzo što se ne može pripisati promenama u veličini glave ili čeljusti. Evolucioni biolozi objašnjavaju tu promenu upravo kuvanjem jer im više nisu bili potrebni veliki stražnji zubi za žvakanje tvrde hrane, piše Guardian.