Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sud protiv Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju

    Američki Apelacioni sud iz Atlante je doneo odluku prema kojoj je neustavan zakon o zdravstvenom osiguranju predsednika Baraka Obame.

    Prema tom zakonu su Amerikanci obavezni uplaćivati zdravstveno osiguranje ili im u suprotnom preti kazna.
     
    Apelacioni sud je ustanovio da je Kongres prešao svoja ovlašćenja tražeći od Amerikanaca da uplaćuju zdravstveno osiguranje, ali je takođe presudio da ostatak zakona može nastaviti važiti.
     
    O legalnosti takozvanog individualnog mandata, kamena temeljca zakona o zdravstvenom osiguranju iz 2010. godine, odluku bi, kako se očekuje, trebao doneti američki Vrhovni sud.
     
    Obamina administracija smatra da je ova zakonska odredba ustavna.
     
    Čak 26 američkih saveznih država žalilo se da je individualni mandat, koji bi se trebao početi primenjivati 2014. godine, neustavan jer Kongres ne može prisiliti Amerikance da uplaćuju zdravstveno osiguranje ili im u suprotnom preti kazna.
     
    Iz Bele kuće su objavili kako se ne slažu s odlukom Apelacionog suda prema kojoj je zakon o zdravstvenom sistemu što ga je doneo predsednik Obama neustavan.
     
    „Presuda je jedna od mnogih o zdravstvenom osiguranju koje ćemo viđati narednih nedelja i meseci, a na kraju će, sigurni smo, ovaj zakon biti proglašen ustavnim“, stoji u saopštenju iz Bele kuće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE