Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ne koristite lekove u kojima ima nimesulida

    Agencija za lekove i medicinska sredstva savetovala je lekare i pacijente da ubuduće ne koriste lekove koji sadrže nimesulid kao aktivnu supstancu u terapiji bolnog osteoartritisa (oboljenje zglobova).
     
    Takav savet usledio je nakon saopštenja Evropske agencije za lekove (EMA), u kojem se preporučuje da se lekovi u kojima ima te supstance više ne koriste.
     
    “Lekari ne bi trebalo da propisuju lekove za sistemsku primenu koji sadrže nimesulid u terapiji bolnog osteoartritisa. Nimesulid bi trebalo koristiti kao lek drugog izbora i samo u terapiji akutnog bola i dismenoreje, a pacijenti koji već koriste nimesulid bi trebalo da kontaktiraju svog lekara zbog određivanja alternativne terapije”, saopštili su iz Agencije.
     
    Nimesulid je nesteroidni antiinflamatorni lek (NSAIL), koji je korišten u terapiji osteoartritisa, akutnog bola i primarne dismenoreje. Zbog ozbiljnih neželjenih dejstava vezanih za funkciju jetre, povučen iz upotrebe u Irskoj 2007. godine.
     
    Druge zemlje EU nisu povukle lek iz upotrebe, ali je tada prema preporuci Komiteta za humane lekove EMA trajanje terapije ovim lekom ograničeno na 15 dana.
     
    Ponovna procena bezbednosti tog leka je započeta u januaru 2010. godine na zahtev Evropske komisije, kako bi se doneo konačan stav o primeni ovog leka u zemljama Evropske unije.
     
    “Zaključeno je da je efikasnost nimesulida jednaka efikasnosti drugih NSAIL, ali da je rizik od hepatoksičnosti pri njegovoj primeni veći u odnosu na druge antiinflamatorne lekove”, saopštili su iz Agencije za lekove.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE