Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuzi otvaraju „Tvrđava teatar“

    U ambijentu smederevskog centralnog trga i srednjevekovnog utvrđenja, narednih desetak dana odvijaće se pozorišni festival „Tvrđava teatar“.
     
    Svečanost pozorišta, treći „Tvrđava teatar“ u Smederevu, otvoriće 11. avgusta teatar iz Strazbura predstavom čije ime je ovogodišnja manifestacija uzela za moto svekolike igre „Viseći snovi na Balkanu – kao Ikar“.

    Ambijent malog grada u kojem je stolovao despot Đurađ Branković i velikog grada u kojem je bio vojni bivak,naveo je predsednicu Saveta festivala Vidu Ognjenović da poruči da je „otvoren prostor zastrašujuća, ali u isto vreme višestruko privlačna okolnost za pozorišnu predstavu.“

    „Fascinacija nebom kao scenom rezultirala je saradnjom s letećim ljudima iz Strazbura, teatrom koji će na otvaranju izvesti predstavu ‘Viseći snovi na Balkanu – kao Ikar’. Upravo je želja tog mitskog junaka za letenjem i naše poistovećenje s njim, rezultiralo koprodukcijom s francuskim teatrom“, zapisala je u katalogu manifestacije umetnička direktorka i selektorka festivala Branislava Liješević.

    „Njihova predstava (teatra iz Strazbura) biće potpuno sjedinjena sa smederevskom tvrđavom i potvrdiće opredeljenje festivala ka ambijentalnom teatru“, zaključila je Liješevićka.

    Prva festivalska predstava biće igrana 11. avgusta u Velikom gradu smederevske citadele.

    Narednog dana pozorište se seli na gradski trg, kada će takođe glumci iz Strazbura izvesti performans „Promenada“ u 19.00, da bi u 23.00 na repertoaru istih glumaca bio performans „Vatrena pesma“.

    Tvrđava teatar biće nastavljen 13. avgusta popodnevnim nastupom glumaca iz Strazbura uličnim pozorištem „Razigrane maske“, predstavom „Vizija sna“ i pretponoćnim performansom „Vatromet ljubavi“.

    Festival traje od 11. do 20. avgusta. Publika će u tom periodu pratiti 22 programa, tetatarske predstave domaćih i stranih asambala, izložbe, tribine i pozorišnu produkciju domaćina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE