Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako nervoza roditelja utiče na decu?

    Nervoza je zarazna, pa se lako prenosi i na decu. Trudite se da pred mališanima budete staloženi  kako oni ne bi ispaštali zbog vaše napetosti.


    Istraživanje Američkog psihološkog udruženja koje je obuhvatilo više od dve hiljade ispitanika, pokazalo je da 90 odsto dece zna kada su njihovi roditelji pod stresom.
     
    Kao pokazatelje stresa mališani su nabrojali svađe, neraspoloženje i manjak vremena koje roditelji žele da im posvete. Mnoga deca su izjavila da se, kada su njihovi roditelji nervozni, osećaju tužno, zabrinuto i frustrirano, a trećina se čak žalila na glavobolje i bolove u stomaku.

    Evo kako možete smanjiti uticaj stresa na mališane:

    Naučite dete šta je stres i kako da se izbori s njim i ne poričite da ste nervozni


    Pokvario vam se kompjuter, muž vam je na poslovnom putu, a pauk vam je odneo automobil. Deca veoma dobro mogu da prepoznaju kada ste pod stresom, pa nemojte to poricati. Objasnite im u čemu je problem, i posebno naglasite da niste neraspoloženi njihovom krivicom.
     
    Ako niste uspeli da sačuvate hladnokrvnost, izvinite se. Ta reč ima čarobnu moć. Jasno i glasno recite: „Izvini što sam vikala na tebe. Bila sam ljuta, ali ti za to nisi kriv.“ Tako će vaše dete shvatiti da i odrasli mogu da pogreše.

    Kontrolišite se

    Vi najbolje sami znate šta može da vas izvede iz takta i zato pokušajte da predupredite stresne situacije. Morate da vodite računa o tome kako reagujete kada ste nervozni. Deca primaju vaše negativne vibracije koje vrše pritisak na njih. Loše raspoloženje je zarazno.
    Osim toga što kvarite deci raspoloženje, uz to verovatno i postavljate dugoročne obrasce ponašanja, koji ih čak mogu izložiti većem riziku od depresije, bolesti srca i dijabetesa.

    Uspostavite ravnotežu


    Negujte zajedničke trenutke i uživajte u njima – Ako redovno poklanjate detetu pažnju, pokazujete mu da vam je do njega stalo, dete će se osećati sigurnije i lakše će podnositi stres, čak i kada ste vi njegov izvor. Pokušajte da se izborite sa stresom tako što ćete zajedno sa decom učestvovati u zabavnim aktivnostima. Slušajte muziku ili šetajte po prirodi, kako biste se opustili i smirili nerve. Čak i duvanje balončića od sapunice može pomoći deci da se izbore sa stresnim situacijama – tako ih na zabavan način možete naučiti kako da dišu duboko i lagano.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE