Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stanković: Deca sa 15 godina imaju pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju

    Zakonska rešenje prema kojima dete koje navrši 15 godina ima pravo da samo ostvari uvid u medicinsku dokumentaciju i pravo na poverljivost podataka opravdana su, jer se smatra da su deca u tom dobu sposobna za rasudjivanje, izjavio je danas ministar zdravlja Zoran Stanković.

    On je rekao da je to pravo usklađeno sa evropskim konvencijama i deklaracijama, dodajući da je dete koje je sa toliko godina i zaposleno, ili postiže dobre rezultate, sposobno da samo rasudjuje o svom zdravlju.

    Stanković je kazao da izmene i dopune zakona iz oblasti zdravstva koje je skuština Srbije usvojila prošle nedelje unapređuju sistem zdravstvene zaštite, povećavaju prava pacijenata i proširuju prava lečenja o trošku države.
     
    Takođe je kazao da je stručna i opšta javnost kritikovala odredbe koje se tiču upravo prava dece sa navršenih 15 godina navodeći da rešenje nije prepisano iz konvencija iz evropskih zemalja već je usklađeno sa Konvencijom o pravima deteta UN i drugim deklaracijama i poveljama.

    Prema rečima Stankovića, dete koje je navršilo 15. godinu i koje je sposobno za rasuđivanje i samostalno donošenje odluka, ima pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju.

    On je dodao da je to logično jer je prema Zakonu o radu deci omogućeno da sa 15 godina rade, ostvarujuju prihode, izdržavaju roditelje, braću, sestre i druge članove rodbine.

    „Tvrdim da najveći deo naše dece sa navršenih 15 godina nisu ni po jednom osnovu psiho-fizički inferiorniji od svojih vršnjaka u drugim zemljama i smatramo da im niko ne može uskratiti pravo koje imaju njihovi vršnjaci“, kazao je Stanković.

    Prema njegovim rečima, izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju obavljaće se se pravilnija raspodela sredstava iz oblasti zdravstva.

    On je kazao da će sredstva za lečenje retkih bolesti i poslove koje obavlja Institut za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“ biti opredeljena iz budžeta Srbije, a ne iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.
     
    Pomoćnik ministra Zorica Pavlović kazala je da je Izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je, između ostalog, proširenje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i na promenu pola iz medicinskih razloga. Ona je rekla da je u poslednih 20 godina registrovano 200 osoba koje treba da promene pol iz mediciskih razloga i da bi bilo neprimereno tako malom broju ljudi uskratiti to pravo.

    Skrining programi


    Prema rečima državnog sekretara Ministarstva zdravlja Elizabet Paunović, predviđeno je formiranje Uprave za skrining programe jer se 80 odsto svih malignih bolesti može sprečiti ranim otkrivanjem i merama.

    „Dat je i pravni osnov da se u zdravstvenim ustanovama obavljaju poslovi interne finansijke kontrole čime bi se smanjio nivo korupcije“, kazala je ona.

    Lečenje retkih bolesti


    Državni sekretar Ministarstva zdravlja Elizabet Paunović kazala je da je za pacijente koji boluju od retkih bolesti predviđeno je formiranje nekoliko centara za lečenje, a predviđena je i pravovremena dijagnostika jer se neke od tih bolesti mogu otkriri tokom trudnoće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE