Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banatski Karlovci: Azbest preti đacima

    Zub vremena, koji je počeo da grize fasadu Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Banatskom Karlovcu, otkrio je da su u zidovima ovog zdanja ugrađene azbestne ploče, za koje se smatra da imaju kancerogeno dejstvo.
     
    To je zabrinulo rukovodstvo škole, koje je letnji raspust iskoristilo da renovira učionice, ali za uklanjanje azbestnih ploča, nažalost, nemaju dovoljno novca.

    Istovetni problem imaju i škole u Vladimirovcu, Alibunaru, Seleušu i Lokvama, koje su kao i karlovačka, podignute još 1968. godine.

    Nemarnošću prolaznika i učenika, neke od spoljnih izolir ploča, na ulazu u školu, i u fiskulturnoj sali u dvorištu, su polomljene. To predstavlja još veću opasnost za 360 učenika, koliko će ih biti u idućoj školskoj godini.

    – Deca se tu svakodnevno igraju i u direktnom su dodiru sa azbestom. Mada su i zidovi učionica prekriveni pločama, redovno ih krečimo, ali nisam sigurna koliko učenike možemo da zaštitimo – ističe Aleksandra Lazić, direktorka škole.

    Alarmantnost ove pojave je pre nekoliko godina u karlovačku školu dovela pokrajinsku komisiju za ekologiju, koja je istakla da taj problem hitno mora da se reši.

    – Nažalost, na tome je stalo, jer niko nije mogao da nam finansijski pomogne. Majstori će sada krečenjem pokušati to da zamaskiraju, ali azbest i dalje ostaje tu, kao potencijalno velika opasnost po zdravlje dece i zaposlenih – ističe direktorka.

    Jedno od, čini se, jedinih rešenja je da se staro zdanje napusti.

    U sklopu sportske dvorane podignuta su i četiri moderno uređena kabineta. Postoji predlog da se u sklopu tog objekta dograde još četiri učionice, a da se obližnja stara škola iz austrougarskog vremena obnovi, što bi bilo dovoljno da se nastava normalno organizuje. Smaram da to ne bi mnogo koštalo, a da bi svi roditelji mogli da odahnu, jer bi njihova deca bila u sigurnom – objašnjava Aleksandra Lazić.

    Za projekte nema para 
     
    O nevolji koja tišti nastavnike i, svakako, roditelje dece koja pohađaju OŠ „Dušan Jerković“, trebalo bi da se stara lokalna samouprava, ali oni, zasad, nemaju jasan stav o tome. Školi jedino preostaje da sa dobro urađenim projektima konkurišu kod domaćih i fondova Evropske unije za potrebna sredstva, ali i za izradu tih projekata je potreban novac, koji škola sama ne može da izdvoji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE