Nova vrsta superbakterije preti Evropi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova vrsta superbakterije preti Evropi

  Francuski stručnjaci skrenuli su pažnju sveta na novu superbakteriju – vrstu salmonele otporne na antibiotike (između ostalih i ciprofloksacin), koji se uobičajeno koriste za takve uzročnike infekcije.

  Stručnjaci pariskog Pasterovog instituta su apelovali na nacionalne i međunarodne zdravstvene vlasti da protiv navedene superbakterije preduzmu mere “pre nego što se globalno raširi”, kao što se desilo s drugom varijantom 1990-tih, izvestila je francuska novinska agencija AFP.

  Tokom poslednje decenije se navedena superbakterija, nazvana “s. kentaki”, pojavila u delovima Evrope, Afrike i Bliskog istoka, tvrdi tim istraživača koji su predvodili Fransoa-Zavije Vejl i Simon Le Elo s pomenutog instituta.

  Po Vejlu, u Francuskoj se broj infekcija novom superbakterijom u poslednjih 10 godina udesetostručio.

  Ljudi mogu da se zaraze salmonelom jedući nedovoljno kuvano meso i jaja, a simptomi ove zaraze su dijareja, povišena temperatura i stomačni grčevi.

  Većina slučajeva nije teška, ali kod nekih je potrebna hospitalizacija, a može da dođe i do smrtnog ishoda.

  Između 2000. i 2008. u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Danskoj bakterijom “s. kentaki” se zarazilo gotovo 500 osoba.

  Pretpostavlja se da većina infekcija ovom bakterijom potiče od konzumiranja zaražene hrane iz uvoza.

  S obzirom da je “s. kentaki” izolovana kod pilića i ćurki u Etiopiji, Maroku i Nigeriji, izgleda da je živina glavni izvor infekcije.

  Slučajevi zaraze bakterijom “s. kentaki” su, inače, registrovani i u Egiptu, uglavnom između 2002. i 2005.

  Vlasti Sjedinjenih Američkih Država su u utorak objavile da je od druge vrste salmonele , pod nazivom, “s. hajdelberg”, otporne na više lekova, umro jedan Amerikanac, dok je još 77 lica obolelo.

  Zaraza ovom varijantom salmonele se proširila na 26 saveznih država između 1. marta i 1. avgusta ove godine, a njen izvor je izgleda mleveno ćureće meso, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

  Infekcije salmonelom predstavljaju značajan problem javnog zdravlja širom sveta.

  Samo u Severnoj Americi bude svake godine zabeleženo 1,7 miliona infekcija salmonelom, dok je u Evropskoj uniji (EU) između 1999. i 2008. zabeleženo preko 1,6 miliona slučajeva.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE