Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Roman o Leonardu da Vinčiju „Ðokonda“

    „Laguna“ je danas predstavila roman o Leonardu da Vinčiju „Ðokonda“ autorke Lusil Tarner koji je imao londonsku premijeru 7. jula.

    U međuvremenu je roman Tarnerove (47), kojoj je majka Francuskinja, a otac Englez, pa je diplomirala književnost u Francuskoj, a radi kao prevodilac i novinar u Londonu, „pokupio“ veoma dobre ocene i mnogobrojne prikaze.

    U njima se ističe da je pisan na osnovu odličnog poznavanja istorijskih izvora, jer je da Vinčijev život veoma dobro dokumentovan.

    Tarnerova je u jednom od intervjua otkrila da se za temu zagrejala kada je u jednoj samoposluzi kupila dobru reprodukciju da Vinčijeve „Mona Lize“ i pokušala da nađe sve što je pisano o toj slici. Sledeći korak je bio da sazna sve o njenom autoru renesansnom geniju: pronalazaču, naučniku, umentiku.

    U mnogobrojnim istorijskim romanima koji su se pojavili proteklih desetak godina, da Vinči se pojavljuje u raznim sporednim ulogama, ali nikad nije glavni junak i tu mu je ulogu poverila Tarnerova koja je iskoristila slobodu autora fikcije da brojne podatke i detalje iz njegovog života osvetli i tumači na svoj način.

    Tarnerova je prilikom izlaska iz štampe njenog debitantskog romana rekla da je tokom priprema primetila da su gomile knjiga posvećene istraživanju njegove neverovatno razuđene i bogate baštine, ali se niko nije udubljivao u istraživanje da Vinčijevog privatnog života

    „Mogu se znati događaji, mogu se znati nečija dostignuća ,ali to još ne znači da se zna šta ga je motivisalo“, izjavila je autorka i dodala da joj je to pružilo priliku da „popuni te praznine“, ali da one budu primerene stvarnoj istorijskoj ličnosti.

    Na primedbe novinara da je izbegla da se bavi, navodnom, Leonardovom homoseksualnošću, ona je odgovorila da veruje da on „nije imao vremena za seks, jer je do te mere bio opsednut svojim radom“.

    Prema njenom mišljenju, zadatak joj je bio da preuzme ulogu psihijatra i pokuša da analizira karakter da Vinčija, a rezultat da koristi kao “ lepak“ kojim će spojiti istorijske činjenice u jednu kompletnu, razumljivu sliku ličnosti i njegovog vremena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE