Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako putovanja utiču na nas?

    Bez obzira na razlog pakovanja kofera, putovanja će vas obogatiti na mnogo načina. I naučnici se slažu da odlazak na put može poboljšati život, učiniti nas produktivnijim, kreativnijim, ali i podmladiti.


    Putovanja vas čine mlađima
    Putovanja na nova mesta imaju neobičan uticaj na poimanje vremena. Čak i samo nedelju ili dva na novoj destinaciji činiće se puno duže, a prema istraživanjima u Njujorku, osećaj odraslih za vreme menja se tako da postaju sličniji deci i njihovom poimanju vremena. Putovanja su fontana mladosti, kaže Dejvid Iglmen, koji je sprovodio spomenuta istraživanja. Ovaj podatak dobro će vam doći ako vas ovo jeto očekuje samo nedelju ili dve odmora.

    Putovanja vas čine pametnijima
    Poznato je da će vam putovanja razbistriti um, a nedavna studija na Univerzitetu Indiana otkrila je još jedan zanimljiv podatak. Studenti su naime kreativniji rešavajući zadatke za koje veruju da su preuzeti iz drugih zemalja. Psiholozi imaju za to termin, „psihološka distanca“, odnosno „putovanje iz stolice“. Putovanja naime povećavaju kreativnost. Tako i samo planiranje putovanja te zamišljanje sebe na nepoznatim i dalekim lokacijama može povećati kreativnost, ali i svesnost i informiranost. Vilijam Meduks, socijalni psiholog, otkrio je takođe da oni koji žive van granica svoje zemlje pokazuju veću dozu kreativnosti. Čak i oni koji su se preselili u drugi grad doživljavaju isto.

    Putovanja vas čine produktivnijima
    Na putovanjima dobijate nove ideje i postajete produktivniji. Zato ne čudi činjenica da mnogi ljudi u zapadnim zemljama, koji imaju mogućnosti za to, često uzimaju predah od posla da bi putovali i vratili se s novim idejama.

    Putovanja vas čine privlačnijima
    Nije samo reč o preplanulom tenu koji vas čini lepšima i atraktivnijima. Prema jednom istraživanju internet sajta ItsJustLunch.com, tema broj dva koje će se parovi dotaknuti na prvom sastanku su putovanja. Na prvom mestu su, naravno, hobiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE