Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do 2020. pet puta više programera

    Država je konačno pripremila konkretan program podsticajnih mera za sektor informacionih tehnologija koje će petostruko uvećati broj programera koji se školuju na visokoškolskim ustanovama.

    Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije spremilo je nacrt strategije razvoja industrije i informacionih tehnologija, koji će se uskoro naći u Skupštini pred poslanicima.

    Cilj ovog dokumenta je razvoj uspešnih IT preduzeća i proizvoda, unapređivanje administrativnog okruženja, obuka kadrova i modernizacija poslovanja u svim privrednim granama.

    U naredne četiri godine broj stručnjaka iz ove oblasti biće petostruko uvećan. I to ne samo povećanjem upisnih kvota na fakultetima, već i uvođenjem informatike i programiranja u osnovne škole. Osim toga, organizovaćemo programe IT obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije, kažu predstavnici ovog ministarstva.

    Ovo moramo sprovesti što brže jer nedostatak kadrova predstavlja najveću kočnicu još bržem razvoju IT sektora, kažu predstavnici udruženja Startit koje godinama besplatno obučava buduće programere.

    Osim toga, važno je obezbediti stabilan izvor prihoda za početnike u ovom poslu jer se inovacija ne mogu razvijati kreditnim zaduživanjem, već bi trebalo osnovati posebne fondova namenjene u ove svrhe.

    Kompanije se bore sa hroničnim nedostatkom kadrova jer se u redovnom obrazovnom sistemu za ovaj posao obrazuje između 1.000 i 1.500 ljudi godišnje. U Srbiji su, u ovom trenutku, raspisani konkursi za oko 600 pozicija za IT stručnjake, a za svaku poziciju nedostaje po dvoje ili troje ljudi. Informacija o potrebi 30.000 IT stručnjaka nije proizvod fikcije već realnost.

    O značaju IT industrije dovoljno govori podatak da je Srbija prošle godine dostigla rekordan izvoz softverskih usluga od 678,3 miliona evra, a neto izvoz iznosi 317,4 miliona. Izvozni prihodi od ove vrste usluga utrostručeni su u periodu od 2008. do 2015. godine, a prihodi od kompjuterskih usluga četiri puta su veći.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE