Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog ovoga ne napredujete u učenju stranog jezika

  PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

  Kada Vam se javi potreba za napredovanjem u stranom jeziku, prva akcija Vam je da odaberete školu jezika i odgovarajući kurs. Puni ste entuzijazma, poleta, spremni ste na disciplinovanje i odvajanje vremena za časove i rad van nastave. Kupili ste novu svesku, naoružali ste se voljom i oduševljeno idete na prvi čas.

  Šta se dešava dalje? Entuzijazam polako opada kako vreme odmiče. Sve Vam je teže da odvajate vreme za časove, naročito kada se jedan ciklus ili semestar završi. Uvek sebe utešite činjenicom da nema ni potrebe da idete na časove, jer se nikakav napredak ne vidi.

  To se dešava jer nemate konkretan i kvalitetan razlog za učenje stranog jezika. Zapitajte se šta Vam je glavna motivacija za napredovanje u engleskom, na primer. Teško ćete naći konkretan razlog. Uglavnom su to dosta široko postavljeni razlozi, vrlo često neprecizni i nerealni – želim da govorim engleski bolje, želim da poboljšam CV, želim da lakše komuniciram sa strancima, itd.

  Učenje stranog jezika je izrazito dug i zahtevan proces, od koga se lako odustaje. A lako se odustaje jer su instant rezultati bez uloženog truda, i to na duge staze, potpuno nemogući. Da biste istrajali, nephodno je da imate cilj, koji mora biti: ličan, privlačan, ostvariv i konkretan. Kvalitetan cilj za učenje stranog jezika je centralni deo oko koga će se sva motivacija za napredovanje vrteti, tokom svih dana, nedelja i meseci koje ćete provesti usavršavajući strani jezik. Drugim rečima, ne napredujete u učenju stranog jezika, jer nemate konkretan cilj pred sobom.

  Konkretizujte cilj – želim da naručujem hranu u restoranu na grčkom tokom boravka na letovanju, želim da poboljšam pisanje mejlova na engleskom, želim da razumem tekst španskih pesama, i sl.

  Neka cilj bude privlačan – želim da svaki put završim mejl različitom frazom, želim da fasciniram koleginicu iz Brazila tako što ću joj se obratiti na portugalskom, želim da gledam novu sezonu serije bez titlovanog prevoda, itd.

  Personalizujte cilj – ne preuzimajte tuđe ciljeve, pronađite svoj, višestruko će Vam se vratiti.

  Neka cilj bude dostižan – zbog nerealnih ciljeva odustajete, jer postići te ciljeve nije moguće.

  Kažu da je disciplina iluzija. Za sve što odlučite da radite u životu potrebno je da pronađete motivaciju. To pravi razliku između radnji koje volimo od onih koje nam i nisu baš toliko omiljene. Dakle, zacrtajte konkretan cilj vezan za učenje stranog jezika i tek onda preduzmite dalje korake kako biste taj cilj i ostvarili. Javite rezultate!

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Tања електричарка

   Kad sam otišla u Moskvu da radim, nisam znala kako se piše P na ruskom. Morala sam da radim prema njihovim propisima, pa sam stalno čitala te propise. Pored mene je uvek stajao otvoren rečnik. Posle pola godine, pisala sam svoje tehničke opise sama, na ruskom, sa vrlo malo grešaka. Za godinu dana, nisam više uopšte grešila. Posle godinu i po, dobila sam od revizije kompliment da mi je projekt izuzetno jasan. Otkad sam se vratila, čitam na ruskom filozofske knjige, monografije i istorije sa velikim zadovoljstvom. Ovo znanje me još uvek obraduje.

  • Zlatko Preskakulev

   Ovde se misli na ucenje na tecajevima, u grupama i za potrebe koje proizilaze iz posla ili karijere! Sve je tacno kao stoji i o upornosti i o ciljevima i sve tako to! Dodao bih licno iskustvo o ucenja stranog jezika- engleskog! Boravak u zemlji gde se govori jezik koji ucis je vrhunac povezivanja skolskog znanja i realnog u procesu usavrsavanja! Redosled i vaznost u ucenju je bila sledeca: Imenice su "temelj jezika" pre svega, dalje ,glagoli "veza"u meri kojoj razumemo smisao iskaza, pa zamenice i veznici ,da se tacno izrazavamo ,tek pridevi, da utisak o nama bude maksimalno povoljan., bude jos bolji i tako redom ostale reci.u jeziku. Kumulatini efekat tj. znam vise no sto stvarno znam, odnosno to je cist "Poklomn" mozga nama ,kao posledica njegvog autonomnog rada u povezivanju ,maternjeg i stranog jezika,kako samo On ume, i to ,kroz slicnosti i razlike dok mi govorimo ili razmisljamo,dalje u izrazavanju i lepoti govora je daleko najboja bila sa imenicama i pridevima! Sigurnost je bila utemeljena na Glagolima sa Vremenskim kombinacijama! Interesovanje nije do danas presahlo, akcenatiranje je svedeno na minimum,osecaj bogatsva je nagrada kada ste i pripadnik Sveta! Hvala :

  • Zlatko Preskakulev

   Postovani, ostavio sam komentar! Kamogi breeee! Nije interesantan! Strucnjaci ga "deliteeee! Hvala decooooo! Necu vise da citam !!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE