Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropljani tamane žabe u Aziji!

    Zarad ukusnih bataka za kojima Evropljani sve više žude, azijski izvoznici mesa gotovo su istrebili žabe u nekim regionima. Organizacije za zaštitu životinjskih vrsta upozoravaju da se povećava broj insekata, te da je samo jedna od posledica povećana upotreba pesticida.

    Evropski sladokusci i gurmani žablje batake ubrajaju u vrhunske delikatese, ali ta činjenica ugrožava životnu sredinu u Aziji jer ima porazne posledice po raznolikost vrsta i poljoprivredu, preneo je Dojče vele.

    Prema najnovijem istraživanju, Evropljani i njihov apetit za žabljim batacima ugrožavaju žablju populaciju u Aziji, jer članice Evropske unije sa tog kontinenta godišnje uveze 4,5 miliona kilograma žabljih bataka. To je oko 200 miliona žaba, navodi se u saopštenju organizacije za zaštitu životinjskih vrsta „Pro Wildlife“.

    Posledice po ekološki sastav su porazne – iskorenjene su i uništene čitave populacije žaba, povećava se broj insekata, a seljaci koriste sve više pesticida.

    Gurmana koji vole žablje batake, od evropskih zemalja, najviše ima u Belgiji. Tokom 2009. godine u ovu yemlju uveyeno je 3,6 miliona kilograma žabljih bataka. Sledi Francuska sa 540.000 i Italija sa 300.000 kilograma, dok su u Nemačkoj pak žabe strogo zaštićene. U toj evropskoj državi žabe koje stižu iz Azije, ne igraju veliku ulogu, ali godišnje bude pojedeno 1.500 kg žabljih bataka.

    Gotovo sve žabe koje se serviraju na stolu u Evropi dolaze iz Indonezije, koja je 2009. godine izvezla 3,8 miliona kg žabljih bataka, a slede Vijetnam i Turska.

    Za kilogram žabljih bataka, koji se u proseku prodaje za šest evra, potrebno je između 20 i 50 žaba. Samo 15 odsto mesa stiže iz uzgoja, a ostatak je iz divljine, a ribama, pticama i zmijama već nedostaju žabe i punoglavci kao izvor hrane.

    Među vrstama koje su najčešće u tanjiru su Limnonectes macrodon, Fajervarya limnocharis i Fejervarya cancrivora.

    U Indoneziji, žabe amfibije su dobrim delom u potpunosti nestale, a vrsta Limnonectes macrodon je u međuvremenu dospela na međunarodni crveni popis ugroženih vrsta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE