Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS: Ulaganja u ekologiju – prioritet prioriteta

    Osnova za buduće liderstvo Naftne industrije Srbije u regionu, pored razvoja poslovanja, poštovanja principa održivog razvoja su i kapitalna ulaganja u ekologiju, kao najvažnijeg segmenta u poslovanju kompanije. Samo je tokom 2010. godine u odnosu na godinu ranije ulganja u ekologiju uvećana za 53 odsto i iznose 1,61 milijardi dinara.
     

    Novac koji NIS izdvaja za zaštitu životne sredine usmerena su na modernizaciju opreme, uspostavljanje sistema monitoringa životne sredine I sanacije zagadjenih lokacija. Ekološka revizija NIS-a koju su radili ugledne italijanska i nemačka kompanija sprovedene su u skladu s Ugovorom o kupovini i prodaji akcija NIS-a.

    NIS je shodno takvom ugovoru lane prestao s proizvodnjom etiliranog benzina i počeo proizvodnju novog, ekološki čistog goriva evro premijuma, a sve u cilju poboljšanja ekološke situacije. Ovo je istovremeno potvrda da NIS sledi zahteve tržišta i proizvodi kvalitetno gorivo.

    Dolaskom ruskog većinskog vlasnika u NIS prvi put u istoriji pojavio benzin domaće proizvodnje koji u potpunosti ispunjava ekološke standarde Evropske unije.

    Ključni element modernizacije rafinerija koja će se direktno odraziti na ekologiju je izgradnja kompleksa za hidrokreking i hidrodoradu  koji će omogućiti da ceo spektar derivata koji se sada proizvodi u rafineriji ubuduće, a posebno posle 2012. godine kada se modernizacija završi,   ispunjavaju najviše evropske standarde kvaliteta.

    Budući da strategijom razvoja NIS ima za cilj da postane vodeća energetska kompanija u regionu NIS je nastavio s istraživanjem geotermalne energije i podržavanje projekata koji popularizuju njeno korišćenje.

     U Vojvodini je do sada ispitano više od 70 hidrotermalnih bušotina, definisani su hidrogeološki uslovi i izvršena sistematizacija podataka kao I geotermalna rejonizacija Vojvodine.

    Osim toga, velika pažnja se posvećuje i korišćenju alternativnih izvora energije, pre svega Sunca. Pomoću solarnih kolektora toplota sunčeve energije se koristi za pripremu tople sanitarne vode, dogrevanje vode u sistemima za grejanje i bazenima za proizvodnju struje. Primena ovih tehnologija je deo investicionih projekata NIS-a.

    Jelena Petrović   

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE