Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dani evropske kulturne baštine u Sremskim Karlovcima


    Centralna manifestacija Dana evropske kulturne baštine u Srbiji biće ove godine u Sremskim Karlovcima, najavilo je Ministarstvo kulture.


    „Riznica nasleđa Evrope ovogodišnja je tema u svim zemljama članicama Saveta Evrope, a za takvu temu ne postoji bolji grad od Sremskih Karlovaca”, ocenio je juče ministar kulture Predrag Marković posle sastanka s predsednikom opštine Sremski Karlovci Milenkom Filipovićem. Marković je istakao da se, u okviru ovogodišnje teme, može pokazati kako se u Sremskim Karlovcima čuva identitet kroz čuvanje materijalnog, nematerijalnog i prirodnog nasleđa.

    “Zbog toga su izabrane lokacije koje pokazuju kako se u Karlovcima i Srbiji čuva nasleđe, počev od manastira Krušedol čije će riznice biti otvorene, a koji je već poznat, preko manje poznatog Starog mlina, do Kule mira”, istakao je Marković.

    U organizaciju programa biće uključeni Galerija Matice srpske, Zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine i Muzej grada Novog Sada.
     
    „Dani evropske kulturne baštine održavaju se s idejom da se očuva zajedničko i evropsko nasleđe, ali i identitet. U poslednje tri godine domaćini manifestacije su bili Bač, Prijepolje i Zaječar, koji imaju poseban identitet, ali su i značajni za ceo region”, rekao je Marković.

    Dani evropske kulturne baštine održavaju se od 1984. godine svakog septembra u zemljama članicama Saveta Evrope. Povod za uspostavljanje manifestacije bio je projekat pod nazivom „Otvoreni dani kulturnih spomenika“, održan u Francuskoj 1984. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE