Tone opasnog mesa povučene iz prodaje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tone opasnog mesa povučene iz prodaje

  Loš kvalitet, istekao rok trajanja i nepravilna deklaracija najčešći su razlozi zbog kojih su inspekcije Ministarstva poljoprivrede od početka ove godine iz prometa povukle više od 105 tona hrane. Od toga je najviše bilo mesa, mesnih prerađevina i voća i povrća.

  Podaci resornih inspekcija pokazuju da rizici od nebezbednih proizvoda i dalje vrebaju sa svih strana. Najviše nepravilnosti na terenu zaticali su veterinarski inspektori, koji pored maloprodajnih objekata kontrolišu i kioske brze hrane i pijace.
   
  Zbog promene mirisa, boje ili ukusa, isteklog roka upotrebe, nepostojanja ili nepravilnih deklaracija, ova inspekcija je od početka godine iz prometa povukla 63.086 kilograma mesa, 24.300 kilograma mesnih prerađevina, 7.843 litra mleka, 2.149 litara mlečnih proizvoda, 5.623 komada jaja, 171 kilogram ribe, 15 kilograma meda, i 4.997 kilograma ostale hrane životinjskog porekla. Protiv nesavesnih trgovaca sudovima su podnete 334 prijave od čega su dve bile krivične.

  Poljoprivredni inspektori su, s druge strane, tokom prvih šest meseci ove godine van prometa stavili 2.884 kilograma proizvoda biljnog porekla, od čega je 2.314 kilograma bilo voća i povrća koji nisu posedovali dokaz o bezbednosti. Sledi 212 kilograma instant napitaka, 13 kilograma žutog šećera i sedam kilograma konditora koji su uklonjeni zbog isteklog roka trajanja, zatim 101 kilogram testenina zbog prisustva žiška, 56 kilograma smokava zbog promene mirisa i ukusa, 55 kilograma kupusa u procesu truljenja, 50 kilograma kafe zbog nepropisnog deklarisanja i prisustva surogata, 38 kilograma mlevene paprike zbog prisustva skroba – surogata i 32 kilograma čokolade bez deklaracije na srpskom jeziku.

  Iz prometa isključeno 130.000 litara alkoholnih pića
   
  Poljoprivredna inspekcija je zbog korišćenja nedozvoljenih sirovina ili postupaka u proizvodnji, u proizvodnim pogonima van prometa stavila 108.048 litara alkoholnih pića od čega 54.070 litara rakije, 29.729 litara vina i 19.223 litara etanola, dok je iz prodaje isključeno 21.500 litara alkoholnih pića.

  – Na pijacama i u ugostiteljskim objektima oduzeta su i uništena 2.123 litra alkoholnih pića, koji su u promet stavljeni u rinfuznom stanju bez originalnog pakovanja i bez provere kvaliteta. Od toga je najviše bilo rakije – 2.058 litara – kaže Dragnić.

  Ranko Dragnić, pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine, kaže da je za proveru kvaliteta hrane i pića u proizvodnji i prometu ova inspekcija uzela uzorak 477 proizvoda. Analizama je utvrđeno da 12 proizvođača hleba ne postupa u skladu sa uredbom o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, u tri uzorka kafe utvrđen je surogat, dok su kod 179 uzoraka alkoholnih i bezalkoholnih pića pronađene nepravilnosti i u vezi s kvalitetom i u vezi s deklaracijom.

  – Imajući sve ovo u vidu, potrošačima se savetuje da poljoprivredno-prehrambene proizvode kupuju na mestima koja su za to predviđena, da pre kupovine proveravaju deklaracije na proizvodima sa aspekta roka trajanja i sirovinskog sastava i da te proizvode ne kupuju na trotoarima i neuslovnim mestima u odnosu na uslove održivosti kvaliteta proizvoda – kaže Dragnić.

  Izrečene kazne Poljoprivredna inspekcija
   

  4 krivične prijave – zbog proizvodnje i prometa rakije koja je mogla da ugrozi život i zdravlje ljudi

   

  50 prijava za privredni prestup – 12 zbog konstatovanih nepravilnosti u vezi sa uslovima proizvodnje i kvaliteta proizvoda i 38 prijava u vezi sa proizvodnjom i prometom alkoholnih pića

   

  290 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka – 116 zbog nepravilnosti u pogledu uslova za proizvodnju i kvalitet proizvoda i 174 zbog proizvodnje i prodaje neispravnih alkoholnih pića, neodgovarajućeg kvaliteta ili neodgovrajuće deklaracije

   

  639 rešenja kojima je, između ostalog, zabranjena proizvodnja ili prodaja određenih proizvoda, naloženo uništavanje robe ili otklanjanje raznih nepravilnosti

   
  Veterinarska inspekcija
   

  334 prijave sudu od čega su dve krivične, a ostale su prekršajne i prijave za privredni prestup

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE