Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putari u utorak blokiraju Koridor 10

    Radnici preduzeća za puteve „Nibens grupe“ – „Vranje“, „Niš“, „Kragujevac“, „Beograd“ i „Bačkaput“ blokiraće sutra radove na izgradnji severnog kraka Koridora 10 u Srbiji ako država ne omogući rešavanje problema tih putarskih preduzeća, najavio je Samostalni sindikat putara Srbije.


    Putari „Nibens grupe“ zatražili su da se danas održi još jedan sastanka u Vladi Srbije kako bi se izbegli protesti na Koridoru 10, rekla je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović.

    U suprotnom putari će sutra organizovati protest na deonici Koridora 10 u izgradnji od 81. do 96. kilometra, računajući od mađarske granice prema Novom Sadu, kazala je Vukanovićeva.

    Ona je istakla da su predstavnici vlasti već mesecima „gluvi i nemi“ za rešavanje problema putara „Nibens grupe“ dodajući da najveći poverioci – banke traže bankarske garancije države da bi odblokirale račune tih preduzeća.

    Samostalni sindikat putara Srbije je u jučerašnjem saopštenju skrenuo pažnju da „nije u mogućnosti da kontroliše situaciju kao i posledice do kojih može doći posle protesta zakazanog za 26. jul na Koridoru 10, te će sva odgovornost pasti na one koje mesecima upozoravamo i molimo da reše problem“.

    Zaposleni u Preduzeću za puteve (PZP) Niš koje posluje u sastavu „Nibens grupe“ najavili za danas protestnu šetnju i dolazak pred Gradsku kuću s namerom da ih primi gradonačelnik Miloš Simonović.

    Putari „Nibens grupe“ traže od vlade da naloži Agenciji za privatizaciju da ispita sporne privatizacije kao i da se preduzećima odblokiraju računi, isplate zaostale zarade i da im se omogući da rade.

    Radnici traže od Vlade Srbije da obezbediti da banke, čija potraživanja iznose više od 70 odsto vrednosti kapitala njihovih preduzeća, preuzmu putarske firme „Nibens grupe“ kao novi vlasnici i obezbede sredstva za rad ili da se sprovede postupak reorganizacije te grupe.

    Vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đuršković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz „Nibens grupe“, uhapšeni su u maju pod sumnjom da su oštetili kruševačku fabriku maziva FAM za 32 miliona evra.

    Prilaze asfaltnoj bazi u Srbobranu blokirali su 21. jula radnici „Nibens grupe“, saopštilo je tada preduzeće „Koridori Srbije“ upozorivši da blokada radova na izgradnji severnog kraka Koridora 10 „košta Srbiju i njene građane“.

    „Koridori Srbije“ su naveli da je izgradnja autoputa na Koridoru 10 prioritetan projekat za državu i da blokade mogu da ugroze najavljene rokove za otvaranje preostalih deonica autoputa od Horgoša prema Novom Sadu.

    „S toga smatramo da niko nema pravo da spreči realizaciju projekta od nacionalnog značaja, čija se izgradnja finansira delom iz domaćeg budžeta, a većim delom iz međunarodnih kredita i čiju izgradnju tako u krajnjoj instanci plaćaju sami građani Srbije, pa bi realizaciju ovog projekta trebalo omogućiti po svaku cenu“, navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE