Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stranci pokupovali bugarsku zemlju

    Sve više stranih investitora kupuje poljoprivredno zemljište u Bugarskoj, uglavnom za cenu do 200 evra po aru.

    Oni međutim, ne kupuju zemljište da bi ga obrađivali već da bi ga višestruko skuplje preprodavali, kaže predsednik bugarske Asocijacije proizvođača žitarica Radoslav Hristov.

    On je naveo da u poslednje vreme veći broj inostranih investitora kupuje obradive površine u Bugarskoj jer su jeftinije i atraktivnije u odnosu na njihove države.

    “U početku smo bili svedoci da se kupuje svakojako zemljište, a u poslednje vrijeme budući da postoje razne kategorije pa i površine koje se godinama ne obrađuju počeli su da biraju”, dodao je on.

    Prema njegovim rečima, to nije u suprotnosti sa bugarskim zakonodavstvom, ali je u suprotnosti sa politikom koju država treba da proklamuje – da razvija nerazvijene oblasti i da bugarska rodna zemlja ostane u rukama bugarskih poljoprivrednika.

    Predsednik Asocijacije vlasnika poljoprivrednog zemljišta Borislav Petkov rekao je da je tržište zemljišta u Bugarskoj dinamično i atraktivno, nezavisno od svetske ekonomske krize.

    Petkov je rekao da je najviše ugovora o prodaji zaključeno u severoistočnom dijelu Bugarske gde se cena kreće između 160 i 210 evra po aru.

    On smatra da interesovanja stranih investitora za poljoprivredno zemljište u Bugarskoj može da poveća cenu, ali i poboljša kvalitet poljoprivredne proizvodnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE