Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet saveta kako da poboljšate koncentraciju na poslu

    Tipičnom čoveku 21. veka na svaka tri minuta pažnju sa posla koji obavlja skreće novi mejl ili mobilni telefon. Dok neki tvrde da ovakva hiper-konekcija polako kruni pažnju osobe, drugi kažu da je mozak izuzetno fleksibilan i da se može prilagoditi neprekidnom izvoru informacija.

    Neurolozi tvrde da smo pod pritiskom različitih zahteva pod kojima trenutno živimo već evoluirali kao vrsta. Mozak je vrlo sposoban da se preoblikuje kako bi izašao u susret zadacima koji su postavljeni. Ipak, morate svoj mozak održavati vitalnim. 

    Trenirajte mozak
     
    Neke studije su pokazale da je treniranje mozga dobar način za povećavanje koncentracije.Istraživanjem se došlo do rezultata da su deca koja su radila vežbe za treniranje mozga imala bolje pamćenje, što utiče na koncentraciju i pažnju. Brojna su istraživanja koja su utvrdila da su mentalne vežbe kod nekih osoba poboljšale koncentraciju, no još uvek nije poznato koji su tačno kognitivni i neurološki mehanizmi odgovorni za ovo poboljšanje.

    Dišite 

    Meditacija i vežbe disanja mogu pomoći kod poboljšanja koncentracije. Istraživanje koje suproveli naučnici sa MIT-a je pokazalo da je nakon dva meseca treninga, u kojem su učesnici radili vežbe disanja, skeniranje mozga pokazalo povećanu aktivnost delova mozga povezanih sa selektivnom pažnjom.

    Povremeno konzumirajte kofein

    Uticaj kofeina na povećanje pažnje je temeljno istražen u više studija. Analizom tih studija otkrivena je veza između kofeina i koncentracije. Nakon konzumacije kofeina osobe su bile sposobne da brže reaguju nego pre konzumacije kofeina. Razlog ovome je verovatno psihičko uzbuđenje koje stvara ova supstanca i zbog kojeg je osobi lakše da zadrži pažnju prilikom obavljanja nekog zadatka.

    Napravite pauzu

    Najjednostavniji način za poboljšanje pažnje je da dopustite da vam um odluta na par trenutaka jer se pokazalo da pauze tokom obavljanja nekog posla poboljšavaju koncentraciju.Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Ilinois je pokazalo da su učasnici koji su pravili pauze tokom rešavanja zadatka preko računara, imali bolje rezultate od onih koji su zadatak rešavali bez pauze.

    Otkrijte šta vas ometa

    Jedan od načina da poboljšate koncentraciju je da otkrijete što to vašu koncentraciju ometa. Svako se tokom obavljanja nekog posla može nositi sa određenom količinom ometanja, ali previše ometanja može uticati na kvalitet posla.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE