Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekoviti izvor u Vrnjačkoj Banji zagađen ešerihijom koli

    Zbog zagađenja bakterijama fekalnog porekla (ešerihijom koli), jedan od četiri lekovita vrnjačka izvora – popularni „Snežnik“, već deset dana je pod ključem, a da o tome javnost uopšte nije obaveštavana.

    Uprava Specijalne bolnice „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji, koja gazduje svim vrnjačkim lekovitim izvorištima, istina, odmah je na ulazu u „Snežnik“ istakla obaveštenje ali je ono, očigledno, namenjeno samo slučajnim prolaznicima.

    – Ovo prvi put čujem sada, i to od vas novinara. Nisam imao čak ni nezvaničnu informaciju a, koliko znam, nikakvo zvanično obaveštenje nije stiglo opštinskim organima, rekao nam je Zoran Seizović, predsednik vrnjačke opštine koga smo telefonom „presreli“ negde na putu za more.

    Osim lokalne samouprave, međutim, o ovom ekološkom incidentu nije obaveštena nijedna, pa ni sanitarna inspekcija jer joj to, i po zakonu, od pre neku godinu – više nije u nadležnosti. Korišćenje lekovitih izvora, naime, a time i sva odgovornost za njihovu ispravnost, prebačena je na korisnike, što u ovom slučaju znači – samo vrnjačke Specijalne bolnice „Merkur“.

    Uprkos svim pokušajima, pa i mobilnim vezama u petak, međutim, nismo uspeli da čujemo i direktora Specijalne bolnice dr Dejana Stanojevića ali, da je voda sa „Snežnika“ zagađena, potvrdio nam je dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu koji godinama, analizira kvalitet vrnjačkih izvorišta..
    Vodu sa „Snežnika“, međutim, delimično eksploatiše i Fabrika vode „Vrnjci“, ali nas je direktor Radovan Simović u telefonskom razgovoru uveravao da nema razloga za zabrinutost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE