Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neplodnost češća kod žena s krvnom grupom 0

    Istraživanje stručnjaka s Yalea pokazalo je kako molekularna biokemija krvne grupe 0 određene žene čini predisponiranima za neplodnost – one koje su izložene riziku od ranog slabljenja funkcije jajnika.
     


    Većina žena iskusi slabljenje funkcije jajnika u određenoj meri u kasnim 30-ima, a ova se promena obično odražava povišenim nivoom FSH hormona. On „skoči“ svaki mesec za vreme ovulacije i signalizira jajnicima otpuštanje jajne ćelije. Jednom kad se ona otpusti, nivo FHS-a se snizi, no ako se jajna ćelija ne otpusti, nivo FSH ostaje visok.
    Nivo ovog hormona povišen je kod žena kojima je funkcija jajnika oslabljena – žena u 40-ima, ali i mlađim ženama sa smanjenim rezervama jajnih ćelija.
     
    Istraživači Medicinskog fakulteta na Jejlu ustanovili su kako je rano smanjenje funkcije jajnika češće kod žena s krvnom grupom 0. No, upozoravaju kako žene s ovom krvnom grupom ne mora uhvatiti panika: „Ne želim da poruka bude kako žene iz zdrave populacije trebaju biti prestravljene… Sama činjenica da imate krvnu grupu 0 ne predviđa neplodnost. Većina žena s ovom krvnom grupom je plodna“, objasnila je voditeljka istraživanja Lubna Pal.
     
    Dodala je kako je ustanovljeno da žene koje imaju problema s oslabljenom funkcijom jajnika u ranoj dobi češće imaju ovu krvnu grupu nego druge.
     
    Njen je tim proučavao 544 žene prosečno stare 35 godina koje su zatražila pomoć stručnjaka oko plodnosti. Nakon što su uzeli u obzir njihovu dob, istraživači su zaključili kako je povišen nivo FSH hormona dva puta češća kod žena s krvnom grupom 0 nego kod ispitanica s grupom A ili AB. Nažalost, bilo je premalo žena s krvnom grupom B kako bi za njih imali relevantne brojeve.
     
    S obzirom da su ispitanice bile žene koje su se obratile stručnjacima za pomoć oko neplodnosti, voditelji istraživanja ističu kako se rezultati ne mogu primeniti na opštu populaciju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE