Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sezonska salata umesto apoteke

    Nije važno koje godišnje doba je u toku, uvek postoji nešto što se zove sezonska salata, a povrće koje je čini puno je vitamina i minerala potrebnih upravo za taj period u godini. Salata se lako pravi, lepo izgleda, a pre svega – zdrava je.
     
    Sezonska salata sa paradajzom, paprikom, krastavcem, crnim lukom i maslinovim uljem, sadrži veoma mnogo vitamina i minerala.
     
    Sastav
     
    U sezonskoj mešanoj salati nalazi se veliki broj lekovitih sastojaka potrebnih ljudskom organizmu: alicin, belančevine, beta-karoten, biljna vlakna, biljne masti, biljni hormoni, vitamine A, B, C, D, E, K, PP, vosak, gvožđe, glikozidi, glukoza, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, kapsacin, magnezijum, mangan, mononezasićene masti, natrijum, nezasićene masne kiseline, omega-3 kiselina, proteini, smolu,  sumpor, ugljene hidrate, ferulinska kiselina, fitosteroli, flavonoidi, folna kiselina, hlor, hlorogenska kiselina, hlorofil, cink, citrin…
     
    Lekovite osobine
     
    Sveža salata zbog obilja vitamina, minerala i drugih materija povoljno deluje na mnoge bolesti i tegobe: avitaminoza, akne, alergija, anemija,  aritmija, artritis, astma, bolesti zuba, usne duplje i ždrela, bolesti srca i krvnih sudova, bolesti organa za disanje, bolovi u uhu, bronhitis, prehlade, kašalj i grip, virusne infekcije, gastritis, glavobolja, gojaznost, gorušica, groznica, grčevi, gubitak pamćenja, dermatitis, dečje gliste, dijabetes, ekcem, zatvor, impotencija, imunodeficijencija, infarkt, infektivna oboljenja, infekcije mokraćnih puteva, ispucale usne i koža, jačanje imunološkog sistema, kandida, katar creva i želuca, katarakta, koprivnjača, makularna degeneracija, malarija, mamurluk, menstrualne tegobe, migrena, mnoge vrste raka, moždani udar i šlog, nadimanje, neplodnost, nesanica, opadanje kose, osteoartitis,  povišena temperatura, povišeni nivo holesterola i triglicerida, mnogobrojnih problema sa bubrezima, jetrom, kvnim pritiskom i sudovima, problemi sa očima, cirkulacijom, trudnoćom,  raznih upala, sve vrste bolova, stabilisanje crevne flore…
     
    Korišćenje
     
    Salata se koristi obično uz obrok, ali može biti i samostalni obrok. Salata je na našoj trpezi dostupna od proleća do kasne jeseni, a zahvaljujući savremenom transportu i staklenicima može se koristiti i zimi, ali je tada cena ovakve salate visoka.
     
    Način delovanja i upotrebe
     
    Salatu treba spremati od svežeg zdravog i dobro opranog povrća. Sveže povrće pored navedenih korisnih sastojaka sadrži dosta tečnosti, neophodne organizmu za vreme velikih vrućina, kada treba utoliti žeđ i sprečiti dehidrataciju organizma. Ona dugo održava sitost zbog obilja biljnih vlakana, a sadrži veoma malo kalorija, pa je pogodna za gojazne osobe i dijetalnu ishranu.
     
    Salata poboljšava apetit deci i bolesnima, a gojaznim osobama služi kao dijeta. Povrće iz salate deluje kao: antidepresiv, afrodizijak, antireumatik, antiseptik, diuretik, antioksidant, a pored toga ima antibakterijsko, dezinfekciono i antifungicidno dejstvo.
     
    Zeleno povrće povoljno deluje na gotovo sve organe, ali ističemo pozitivn uticaj na: kardiovaskularni sistem, bubrege, creva, želudac, jetru, mišiće, imunološki sistem, nerve, organe za varenje i organe za disanje.
     
    Preporuka
     
    Salatu treba što više koristiti u ishrani, a ako dodamo začine kao što su jabukovo sirće ili vinsko sirće, bosiljak, peršun, origano i malo morske soli, onda se poboljšava i ukus i lekovitost.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE