Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako pomoći deci da izgrade samopoštovanje?

    Samopoštovanje je, najjednostavnije rečeno, slika o sebi, način na koji vrednujemo ono što činimo, ono što jesmo i rezultate koje postižemo. Istraživanja pokazuju da samopoštovanje nije urođeno, već se razvija tokom života pod uticajem životnih iskustava i reakcija okoline na detetovo ponašanje. 

    Roditelji su najvažnije osobe u detetovom životu tokom ranog detinjstva i zbog toga upravo oni imaju značajnu ulogu u razvijanju samopoštovanja kod svoje dece. Pravilo koje uvek vredi jeste da pozitivne informacije primljene od okoline koja je detetu bliska, povećavaju, a negativne informacije smanjuju samopoštovanje. 

    Evo nekih od načina kako roditelji mogu povećati samopoštovanje kod dece: 

    – uključivanje deteta u neku aktivnost za koju ima talent ili sposobnosti, uz podsticanje, pohvaljivanje i za male uspehe, ohrabrivanje i primećivanje truda, tako da uz podsticanje samo primećuje svoje pozitivne aspekte i napore;
     
    – pokažite detetu da ga prihvatate onakvo kakvo jeste;
     
    – ne propustite priliku da detetu kažete šta vam se sviđa kod njega, šta je dobro učinio, na čemu bi trebao poraditi, budite iskreni. – ne propustite priliku reći detetu da ga volite;
     
    – omogućite detetu da otvoreno govori o svojim osećajima;
     
    – imajte na umu da često ukazivanje na greške može obeshrabriti vaše dete;
     
    – verujte u dete i ohrabrite ga
     
    – pomognite detetu da nauči donositi odluke i rešavati probleme, nemojte sve rešavati umesto njega
     
    – učite dete da smo sebi postavlja ciljeve i ostvaruje ih
     
    – pohvalite dete kada je uspešno završilo neki zadatak ili obavezu: „Dobro si pospremio svoju sobu“. Ili, ako je pokazalo neki talent: „Jako ti je lep crtež“, „Uredno si to napisao“ i sl. Tako ćete kod deteta podstaknuti interes za aktivnosti koje mu pričinjaju zadovoljstvo i koje može samostalno obavljati.

    I na kraju, dragi roditelji uvek imajte na umu da je svako dete vredno i jedinstveno i ima svoje potencijale koje će moći razviti tek ako se oseća prihvaćano i voljeno takvo kakvo jeste.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE