Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U KC Niš operišu starim instrumentima

    Jedan od dva aparata za otvaranje lobanje na Klinici za neurohirurgiju je u kvaru, a drugi je u veoma lošem stanju jer su stari po 20 godina. Ukoliko se i on pokvari, u pitanje će biti dovedene operacije glave, koje često znače i pitanje života.
     
    Inače, Hirurški instrumenti na svim hirurškim klinika su u veoma lošem stanju jer su kupljeni pre 20 godina. Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra u Nišu Borislav Kamenov kaže da su hitno naručena dva nova aparata za otvaranje lobanje.

    – Bio sam zaprepašćen kad sam čuo da su ti aparati toliko stari. Nedopustivo je da se čeka da jedan potpuno propadne, odnosno da ne može ni da se popravi. I drugi aparat je star, ali još radi. Životi pacijenata nisu dovedeni u pitanje jer se jedan aparat nedavno pokvario, ali ovaj drugi je u funkciji. Očekujem da ćemo uskoro dobiti nove aparate, koji nisu ni toliko skupi jer svaki košta oko 10.000 evra – ističe Kamenov.
     
    Direktor Neurohirurgije dr Ivan Srefanović naglašava da je kompletna hirurška oprema na toj klinici ostarela. Na klinici se godišnje uradi oko 900 operacija. Aparati za otvaranje lobanje su nam veliki problem, koji će, nadam se, ubrzo biti rešen. Kako nam sada radi samo jedan aparat moramo da ga prenosimo iz jedne sale u drugu, što ugrožava bezbednost pacijenata. Često nam se kvari i autoklar za sterilizaciju hirurških instrumenata jer se mnogo koristi. Onda moramo da nosimo instrumente na druge klinike da bi ih sterilisali. I sami instrumenti propadaju jer se dnevno sterilišu po šest, sedam puta, a najviše bi trebalo po dva, tri puta. Operacioni stolovi i lampe su stari od 25 do 30 godina, tako da su nam hitno potrebni novi. Kompletna oprema je izraubovana i, ako se hitno ne zameni novom, moraćemo da otkazujemo složene operacije glave – ističe Stefanović.
     
    Kamenov je dodao da su na gotovo svim hirurškim klinikama potrebni novi hirurški instrumenti.

    – Moramo što pre da kupimo hirurške instrumente za gotovo sve hirurške klinike, jer su i oni jako stari i dotrajali. Na Opštoj hirurgiji je loše stanje, na Plastičnoj, Vaskularnoj, Očnoj klinici… Imamo odlične hirurške instrumente samo na Kardiohirurgiji jer smo tu salu opremili i otvorili novembra prošle godine. Nekako smo se prethodnih godina trudili da nabavimo najnovije aparate za dijagnostiku, ali ne vredi nam dobra dijagnostika ako nemamo čime da operišemo pacijente. Zato nam je hitno potrebna pomoć i razumevanje ne samo Ministarstva zdravlja nego i donatora i lokalne zajednice, kaže dr Kamenov.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE