Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kuda sa farmaceutskim otpadom?

    Antibiotici, citostatici i steroidi, samo su neki od lekova koji ukoliko se ne odlažu na pravilan način mogu znatno da ugroze biodiverzitet na Zemlji. Kako pravilno odložiti farmaceutski otpad utvrđeno je tek nedavno. S otvaranjem Transfer stanice u Novom Sadu koja to radi po standardima, veliki broj apotekarskih ustanova širom Srbije bi želeo da doveze farmaceutski otpad u novosadsku stanicu. Ona međutim, nema te kapacitete.
     
    Odlaganje farmaceutskog otpada do nedavno je bilo stvar inventivnosti. Farmaceutski otpad Apotekarske ustanove Novi Sad deponovan je na njihovoj specijalizovanoj deponiji u Kovilju. Isti problem imao je i novosadski Klinički centar koji ga je, kako nam je rekao direktor Apotekarske ustanove Dušan Milošević, uništavao tako što je tablete zalivao betonom. Oni, ali i svi drugi Novosađani sada mogu te lekove lično ili posredstvom apotekarske ustanove, da dostave Transfer stanici.
     
    „Kapacitet novosadske transfer stanice bi mogao da bude dovoljan za Južnobački okrug, a ukoliko bi bio i za Vojvodinu, onda bi to moralo bolje da se reši“, rekao nam je Milošević.
     
    Problemom farmaceutskog otpada bavi se i Medicinski fakultet u Novom Sadu. Prema njegovom projektu o znanjima i stavovima o lekovima u domaćinstvima do otvaranja Transfer stanice, farmaceutski otpad najčešće je bacan u kanalizaciju ili u kontejnere, što je znatno pogoršavalo situaciju jer pojedini lekovi, koji su izuzetno toksični, mogu da opstanu u prirodi sto i više godina.
     
    Lekovi kojima je istekao rok važenja za sada se čuvaju u Stanici, a za dva meseca, za kada je planiran završetak hale biće odlagani tamo. Kada i gde će dalje biti deponovani biće nadležnost Republike.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE