Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Katastrofalna suša u Africi, 65.000 dece umire

    Više od 11 miliona ljudi na Rogu Afrike suočava se sa najstrašnijom sušom u poslednjih šest decenija, i potrebna im je hitna pomoć da bi preživeli, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun.
     
    Ovom krizom pogođeni su sever Kenije, Etiopija, Somailja, Etritreja i Južni Sudan. Prvi čovek svetske organizacije zatražio je u noći između utorka i srede od donatora da hitno podrže plan UN vredan 1,6 milijardi dolara za spasavanje života stanovnika tog regiona na istoku Afrike.
     
    Prema Banovim rečima, do sada je sakupljena samo polovina neophodne sume. „Cena ove krize izražena u ljudskim životima je katastrofalna. Ne možemo sebi da priuštimo čekanje“, ukazao je on.
     
    Ban je sazvao vanredni sastanak šefova raznih agencija UN kako bi se razmotrilo pogoršavanje suše u istočnoj Africi koja je, udružena sa stalnim borbama u Somaliji, stvorila humanitarnu krizu. „Moramo učiniti sve što možemo kako bismo sprečili da se ova kriza produbi. Naš prioritet je da zaustavimo patnje“, rekao mje Ban Ki-mun.
     
    Agencija UNICEF je saopštila da se 65.000 dece samo u Keniji suočava sa akutnim rizikom od umiranja, što je trostruko uvećanje u odnosu na 2009. godinu, dok u Somaliji svako šesto dete umire pre svog petog rođendana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE