Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koje su najbezbednije zemlje na svetu?

    Prema istraživanju Instituta za ekonomiju i mir svet je ove godine nešto nesigurnije mesto. Opadanju svetskog stepena mira (Global Peace Index) najviše su doprineli sukobi građana sa njihovim vladama. Svog udela ima i ekonomska nestabilnost koja prouzrokuje brojne štrajkove poput nedavnih u Grčkoj. Tokom prošle godine opasnost od eventualnih terorističkih napada povećala se u čak 29 zemalja.
     


    Island se posebno izdvaja po izuzetno niskoj stopi kriminala. Tome u prilog govori i činjenica da polovina pripadnika bezbednosnih snaga uopšte ne nosi oružje. Prema najnovijim istraživanjima Instituta za ekonomiju i mir preuzeo je mesto najbezbednije zemlje sveta. Do nedavno to je bio Novi Zeland koji se trenutno nalazi na drugom mestu.

    Petu godinu za redom kao najsigurniji region može se smatrati zapadna Evropa sa čak četiri nordijske zemlje koje su rangirane među deset najbezbednijih. Pored Islanda, epitet najmirnijih zaslužuje i Danska, Finska kao i tiha i pospana zemlja fjordova – Norveška. Jedini problem u Norveškoj predstavlja rangiranje Osla kao jednog od najskupljih gradova sveta, jer sigurnost evidetno ima cenu.

    Pored pomenutih država u deset najsigurnijih ubrajaju se i Japan, Češka, Kanada, a kao deseta na svetskoj listi Slovenija.

    Svoje mesto među najbezbednijim ima i Švajcarska. Bern, Ženeva i Cirih smatraju se najsigurnijim gradovima sveta.

    Nakon turbulentne prošlosti Austrija je danas mirna zemlja posvećena diplomatiji. Idealna je za ljubitelje umetnosti i istorije, kao i sporta i dobre hrane.

    Irska, postojbina viskija i piva, prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije je ostrvo nastanjeno etničkom grupom koja ima najmanju stopu sposobnosti ka nasilju od svih u Evropi. Ipak ekonomska nestabilnost dovela je do pogoršanja indeksa mira. Sa istim problemom suočavaju se i Portugal, Španija, Italija i Grčka.

    Singapur kao bogato i mirno mesto ima široku turističku ponudu na relativno malom prostoru.

    Na brojnim listama svoje mesto među najbezbednijim našli su Mauricijus i Sejšeli. Pored egzotike koju nude imaju i najmanju stopu kriminala među afričkim zemljama. Upravo su ovo odlike i Karipskih ostrva kojima kao idealnoj destinaciji u prilog ide i udaljenot od tajfuna, izuzetno tolerantna i gostoprimljiva kultura. Iako je Dubai na teritoriji turbulentnog Bliskog istoka nema potrebe za brigom s obzirom na zalaganja njihove vlade da održe društvenu i ekonomsku bezbednost.

    Nedavne studije pokazuju da je Butan zemlja sa najvišim indeksom sreće u Aziji. Povrh svega geografski položaj ga izoluje od problematičnog regiona tako da predstavlja i najbezbedniju državu Azije, a tome doprinosi i verovanje budističke populacije u mirno rešavanje sukoba.

    Institut za ekonomiju i mir listu najbezbednijih zemalja sastavlja na osnovu 23 različita indikatora. Procenjeno je da Srbija ove godine zauzima 84. mesto na listi od 153 zemlje.


     
    Ivana Mihajlović

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE