Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Italija otkupljuje struju iz Srbije

    Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić izjavio je danas da će Italija otkupljivati struju iz hidroelektrana u Srbiji po ceni od 15,5 evrocenti za kilovat sat, bez troškova prenosa.

    Škundrić je kazao da je subvencionisana cena otkupa čiste energije iz hidroelektrana koje će zajedno graditi Elektroprivreda Srbije (EPS) i italijanska kompanija Seći dogovorena sa partnerima iz Italije.

    Dogovorena cena od 155 evra za megavat sat je jedna od najvećih podsticajnih cena za obnovljivu energiju iz hidroelektrana u svetu, kazao je Škundrić i dodao da će troškove transporta struje takođe subvencionisati Vlada Italije.

    Prema njegovim rečima, EPS će sa 49 odsto vlasništva u tim projektima ostvariti značajnu zaradu koja će pomoći kompaniji da podigne konkurentnost, pošto je cena po kojoj će Italija otkupljivati struju iz Srbije sedam puta viša od EPS-ove proizvodne cene.

    „Važno je da dobijemo nove energetske objekte koji proizvode čistu energiju za koju podsticajne tarife neće placati građani Srbije kroz visu cenu struje“, kazao je Škundrić.

    Savetnik sprskog premijera za energetiku ocenio je i da će saradnja sa Italijom u oblasti energetike biti snažan podsticaj za proces integracije Srbije u Evropsku uniju.

    „Pogrešno je posmatrati te aranžmane kao samo energetske, jer su oni strateškog karaktera za Srbiju u mnogim oblastima. Samit vlada Italije i Srbije koji će biti održan krajem ove nedelje u Beogradu daće dodatni podsticaj za realizaciju tih sporazuma“, kazao je Škundrić.

    EPS i Seći energija osnovale su zajedničko preduzeće za izgradnju 10 hidroelektrana na Ibru, ukupne snage 103 megavata, za oko 300 miliona evra. Izgradnja bi trebalo da počne u prvoj polovini 2012. i da se završi do 2015. godine.

    Te dve kompanije su u februaru ove godine potpisale i sporazum o izgradnji hidroelektrana u srednjem toku reke Drine, za 820 miliona evra. Planirano je da te hidroelektrane godišnje proizvode oko 1.200 gigavat-sati struje.

    Cena električne energije u Srbiji trenutno iznosi oko šest evrocenti za kilovat-sat, a prema uredbi o fid-in tarifama subvencionisana cena za otkup struje iz mini hidroelektrana u Srbiji iznosi od 7,8 do 9,7 evrocenti za kilovat-sat.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE