Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Roboti i snovi u scenskom programu 20. Belefa

    Beogradski letnji festival (Belef) ove godine nudi vrlo neobičan scenski program koji je, kao i muzički i drugi programi, u skladu sa sloganom jubilarnog, 20. Belefa – „Audio Visual 21st Century – AV 21“.
     
    Prožimanje audio i vizuelnih sadržaja i tehnologije kao karakteristike 21. veka obeležiće svih pet „predstava“, koje je umetnički direktor Aleksandar Denić svrstao u scenski program Belefa.

    Festival se održava od 15. jula do 7. avgusta, a scenski program od 25. jula do 5. avgusta. Program će otvoriti domaći autor Boris Čakširan sa „Zvučnom instalacijom u četiri slike“ 25. jula u Barutani na Kalemegdanu. Kako je najavljeno, publika će videti slike uobličene zvukom i video projekcijom. Ove slike vode posmatrača kroz četiri dimenzije koje su sastavni deo doživljaja savremenog postojanja.

    Projekat ima inkluzivni karakter, jer u njemu učestvuju osobe sa invaliditetom, dok sama predstava govori različitim jezicima telesnog izražavanja, kao što su savremeni ples, fizički teatar, znakovni jezik.

    Predstavu „Versus“ izvešće grupa „1nOut“ iz Austrije 27. jula u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, gde će biti i repriza 28. jula. Ovo stereoskopsko, trodimenzionalno scensko delo predstavlja borbu čoveka sa svojim virtuelnim ogledalom i istražuje granice i mogućnosti koegzistencije čoveka i mašine. Autori su Robert Praksmarer i Reinhold Bidner, koji su za ovo delo nagrađeni u Salcburgu. Umetnik i istraživač Praksmarer je, između ostalog, šef Centra za unapređenje tehnologije za digitalnu zabavu.

    Velika atrakcija svakako će biti plesna predstava koju izvode isključivo mašine – roboti „The Tiller Girls“ u Domu omladine, u sali Amerikana, premijerno 29. i reprizno 30. i 31. jula. Autor je Luj Filip Demer (Louis-Philippe Demers), jedan od vodećih svetskih istraživača interaktivnih tehnologija u savremenoj izvođačkoj umetnosti, uključujući teatar, balet i operu.

    Roboti će biti zvezde i na platou kod Filozofskog fakulteta 1., 2. i 3. avgusta. Grupa „Gold ekstra“ iz Austrije održaće javnu prezentaciju predstave, odnosno performans pod nazivom „Crna kutija – Kako izvesti Hamleta sa osam robota na daljinsko upravljanje“.

    Poslednji u scenskom programu Belefa učestvuje Bojan Milosavljević sa interdisciplinarnim performansom „Snovi“ 4. i 5. avgusta u Barutani. Performans je tematski zasnovan na slikama snova koje tokom pripreme projekta sanja grupa tinejdžera. Te slike se transformišu u savremeni scenski izraz, uz kreativno korišćenje prostora, osvetljenja, zvuka, reči i maske. Ulaznice za scenski program Belefa koštaju 600 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE