Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena naftnog barela u SAD pala na manje od 95 dolara

    Barel sirove nafte pojeftinio je danas na američkom tržištu i trenutno vredi manje od 95 dolara, što analitičari objašnjavaju lošijim od očekivanih pokazateljima sa tržišta rada u SAD.

    Terminska cena američke lake nafte za avgustovski termin isporuke opala je u Njujorku na 94,87 dolara, ili za 1,33 dolara u odnosu na petak.

    Istovremeno je na londonskoj berzi barel severonomorske nafte tipa „brent“ prodavan za 117,46 dolara po barelu, ili 87 centi manje nego na samom kraju prošlonedeljne trgovine.

    Eksperti u Njujorku i Londonu navode da je glavni „krivac“ za opadajuću cenovnu tendenciju na berzama nafte bio izveštaj o rastu stope nezaposlenosti u SAD, tokom minulog meseca, na 9,2 odsto i činjenica je tokom juna u američkoj privredi otvoreno znatno manje radnih mesta nego što su stručnjaci predviđali.

    Najnoviji, nepovoljan izveštaj o kretanjima na tržištu rada u najvećoj svetskoj privredi, objavljen u petak, loše se odrazio na raspoloženje investitora, jer je potkopao njihovo ranije uverenje o daljem, ubrzanom oporavku ekonomije SAD, navodi se u izveštaju agencije AP.

    Pre objavljivanja izveštaja o junskoj nezaposlenosti u SAD cene nafte su bile u „skoku“, zbog procene eksperata da će se tražnja osnovne energetske sirovine uvećati, na globalnom nivou, tokom narednih 18 meseci.

    Uprkos negativnom uticaju koji je imao izveštaj o američkoj nezaposlenosti, naftni stručnjaci, na koje se poziva AP, smatraju da će se u narednom periodu kotacije nafte kretati, kad je reč o tržištu SAD, oko nivoa od 100 dolara po barelu.

    U slučaju da se kratkročna prognoza o kretanju cena nafte u SAD ostvari, ta sirovina u Evropi će vredeti, najverovatnije, u rasponu od 115 do 120 dolara za barel.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE