Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Nisan“ testira dopunu baterija solarnom energijom

    Japanski proizvođač automobila „Nisan“ isprobava „super-zeleni“ model punjenja električnog vozila „lif“ korišćenjem solarne energije, u okviru napora da se unapredi sistem za skladištenje električne energije, prenele su danas agencije.

    „Nisanov“ model „lif“ naći će se u prodaji kasnije ove godine, ali kompanija ide oko pet godina ispred tog termina, kada bi zastareli sistem „lif“ vozila mogao da ponudi alternativne poslovne mogućnosti u korišćenju njihovih litijum-jonskih baterija kao skladište električne energije.

    Saopštavajući taj plan, „Nisan“ ističe da će se na tržištu pojaviti veliki broj korišćenih baterija „lifa“ čiji bi se životni vek mogao produžiti i on bi mogao biti trajniji u odnosu na druga električna vozila.

    Proizvodnja i skladištenje energije postali su aktuelni u Japanu nakon katastrofalnog zemljotresa 11. marta kada je cunami izazvao masovnu nestašicu struje na severoistoku zemlje.

    Prema novom sistemu punjenja, koji je danas predstavljen novinarima, električna energija se proizvodi u 488 solarnih ćelija instalisanih na krovu zgrade „Nisanovog“ sedišta u Jokohami, jugozapadno od Tokija. Četiri baterije „lifa“, postavljenje u kutiju u podrumu, će skladištiti električnu energiju dobijenu iz solarnih ćelija koja je dovoljna da se potpuno dopuni 1.800 „lif“ vozila godišnje.

    Čak i kada se zastareli modeli „lifa“ budu zamenjivali, njihove baterije će naverovatnije imati svega 80 odsto kapaciteta. S druge strane, „lif“ s baterijama velikog kapaciteta moći će da storiraju električnu energiju ekvivalentnu dvodnevnoj upotrebi u jednom domaćinstvu.

    „Nisan“ se nada da će početi da prodaje takve sisteme skladištenja energije vlasnicicma kuća do fisklane godine koja počinje aprila 2012.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE