Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Bez rešenja za „Šećeranu“

    Vlada Republike Srpske ne može dati garanciju investitoru Poljoprivrednoj zadruzi „Jankovci“ da će dobiti 63,74 odsto akcija bijeljinske Fabrike šećera nakon okončanja sudskog spora, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Milovanović.

    „Takav vid garancije Vlada RS ne može dati. Nama jeste u interesu da ljudi koji su ovde zaposleni nastave da rade, kao i sama ‘Šećerana“, rekao je Milovanović novinarima u Bijeljini nakon razgovora sa rukovodstvom „Šećerane“ i PZ „Jankovci“.

    On je dodao da je rešenje za ovu situaciju da PZ „Jankovci“ kao investitor odustane od zahteva za garanciju koju traži na osnovu dosadašnjih ulaganja u „Šećeranu“ i ugovora koji ima sa firmom „Agrokop“, većinskim vlasnikom „Šećerane“, čija je imovina blokirana zbog sumnje da je stečena krivičnim delom.

    Predstavnik PZ „Jankovci“ Damir Pejaković izrazio je nadu da će rešenje biti pronađeno.

    „Tražimo od Vlade Srpske da nađe pravo rešenje kako bismo nastavili sa investiranjem u Fabriku šećera i pokretanje kampanje. Mi smo mnogo napravili za Semberiju i ne mislimo tu stati „, rekao je Pejaković i dodao da je PZ „Jankovci“ do sada u bijeljinsku „Šećeranu“ investirala 14 miliona KM.

    Tehnički direktor Fabrike šećera Rade Rakić rekao je da rešenje za rad „Šećerane“ vidi u pravljenju ugovora između Vlade RS i PZ „Jankovci“, u kojem bi postojala klauzula da se, ukoliko u sudskom sporu firma „Akrokop“ bude osuđena, garantuje ustupanje 63,74 odsto akcija investitoru.

    „Ukoliko ne bude osuđen, onda PZ ‘Jankovci’ nastavljaju dogovore sa ‘Agrokopom’ i to je jedino pravno i zakonsko rešenje“, rekao je Rakić.

    Predsednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić ocenio je da je za sve veliki gubitak ukoliko „Šećerana“ ne radi, te izrazio optimizam da će se iznaći rešenje za probleme ove fabrike, koja je izuzetno bitna za Semberiju.

    Proizvodnja je u ovom privrednom gigantu važnom za Republiku Srpsku i BiH, nakon skoro dve decenije pauze, počela u oktobru 2010. godine, dok je samo nakon sedam meseci, u aprilu ove godine, stala posle policijske akcije „Mašina“, a u vezi sa pranjem novca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE