Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li bananama preti izumiranje?

    Ukoliko vas zanima kako izgleda slepa ulica evolucije, ne morate gledati dalje od police s voćem u bilo kojem supermarketu. Svaka banana koju jedete je neplodni klon, a ni njeni divlji preci nisu bili puno bolji kada se radilo o traženju novih gena.
     



    Čak i ako niste stručnjak za genetiku, verovatno vam je jasno da situacija u kojoj se nešto zadnjih 7000 godina nije ni malo promenilo , već se samo beskonačno klonira, nikako ne može biti dobro. Nažalost, bićete u pravu, naučnici nemaju dobre vesti ni za banane, ali niti za nas koji volimo da ih jedemo.

    Zbog činjenice da su sve banane doslovno (genetski) iste, ukoliko bilo koja bolest napadne jednu bananu, gotovo je sigurno da će vrlo brzo pokositi i njene ostale primerke.

    Uostalom, slična se situacija već jednom u istoriji dogodila, i to sredinom prošlog veka, kada je tzv. Panamska bolest pokosila celu podvrstu banana nazvanu Gros Michel. O tome koliko je bolest bila uspešna svedoči i činjenica da je malo ko danas uopšte čuo ili zna kako izgledaju Gros Michel banane.
     
    Trenutno je u svetu najrasprostranjenija podvrsta koja se zove Cavendish, a njoj pripadaju i banane koje se prodaju u našim krajevima. Međutim, brojni naučnici upozoravaju kako bi u sledećih 10 do 20 godina ova vrsta banane mogla postati nepogodna za uzgoj, zahvaljujući klimatskim promenama.

    U traženju rešenja ovog problema, naučnici su se okrenuli areholozima, istoričarima i antropolozima, kako bi istražili ne samo istoriju  banane, već iistoriju  uzgajanja i konzumacije banana od strane ljudi.

    Znamo da su banane poreklom iz jugoistočne Azije, a arheološki nalazi svedoče da su prvi puta organizovano uzgajane pre više od 7000 godina. Naučnici se nadaju da će ovo istraživanje dati odgovor na pitanje o tome kako su banane postale neplodne i ušle u evolucijsku slepu ulicu. Ukoliko uspemo to saznati, otvara nam se mogućnost da obrnemo taj proces.

    Veruje se kako u svetu još uvek postoje divlje vrste banana koje su vrlo slabo poznate, a koje bi mogle biti puno otpornije na bolesti i klimatske promene. Nadamo se da će neumorni naučnici ipak uspeti pronaći neko rešenje pre nego bude prekasno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE