Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Legalno u Srbiji radi 2.500 stranih radnika. Na crno još više

    U Srbiji trenutno legalno radi oko 2.500 stranih državljana, a na crno daleko više. Najviše radnika iz Bugarske, Makedonije, Rumunije i sa Kosova.
     
    Da bi stranci mogli da zarađuju platu u našoj zemlji, moraju da dobiju zeleno svetlo od Nacionalne službe za zapošljavanje.

    Tako je prošle godine NSZ izdala 2.534, a od početka ove do danas već više od hiljadu radnih dozvola za strance. A koliko ih radi ”bez papira”, niko se i ne usuđuje da precizira.

    U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da je ova brojka višestruko veća. „Kod nas dolaze oni radnici koji će u Srbiji biti plaćeni bolje nego što bi bili u svojoj zemlji“, ocenjuje Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca. Zato se, kažu u Uniji, na crno kod nas najviše angažuju radnici iz Bugarske, Makedonije, Rumunije i sa Kosova. Uglavnom se zapošljavaju tokom leta na radu u poljima, ali i u ugostiteljstvu i na građevinima. Posebno su angažovani u južnom i istočnom delu Srbije.

    A ko bi uopšte trebalo da ima prednost pri zapošljavanju, i pod kojim uslovima, kao i da li porez ubira matična država ili država domaćin – samo su neka od pitanja na koja bi trebalo da odgovori novi zakon o zapošljavanju staranaca, čije se usvajanje očekuje krajem godine. Ova oblast se reguliše zakonom koji je potpisao još Josip Broz, 1978. godine.

    U međuvremenu, jedinu preciznu evidenciju o zapošljavanju stranaca vode u NSZ. „Od početka ove godine izdali smo 1.235 radnih dozvola za strance sa povremenim boravkom, kao i 25 dozvola za one sa stalnim. Među njima je 18 žena“, kažu u NSZ.

    Dozvole su date uglavnom menadžerima, direktorima kompanija, IT stručnjacima… Sve traženije su i dozvole za kuvare sa poznavanjem pojedinih, najčešće egzotičnih kuhinja, kao što su tajlandska i kineska.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE