Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potpisan ugovor o izgradnji TE Ugljevik 3

    Predstavnici Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik i firma ruskog biznismena Rašida Sardarova „Comsar Energy Limited“ sa Kipra, potpisali su juče ugovore o osnivanju zajedničkog preduzeća i realizaciji projekta izgradnje termoelektrane Ugljevik 3, čija je ukupna vrednost 400 miliona evra. Ugovori su potpisani u okviru tematske sjednice Vlade RS, održane u Ugljeviku, u prisustvu predsednika RS Milorada Dodika.

    Premijer RS Aleksandar Džombić je rekao da će investicije u energetiku, poput izgradnje novog termoenergetskog bloka u Ugljeviku, predviđene instalisane snage 400 megavata, doprinijeti otvaranju i razvoju privrede RS i vraćanju na pretkrizne stope privrednog rasta.

    On je rekao da će RiTE Ugljevik u zajedničkom preduzeću „Comsar Energy Republika Srpska“ imati 10 odsto vlasničkog učešća kroz dodelu postojećeg građevinskog zemljišta sa postojećom infrastrukturom, dok će finansijer projekta, firma „Comsar Energy Limited“, imati 90 odsto kapitala.

    Investicija, kako je rečeno, treba da bude realizovana u narednih 30 meseci.

    Akcionari RiTE Ugljevik 21. juna su dali saglasnost za realizaciju zajedničkog projekta izgradnje TE Ugljevik 3 sa kiparskom firmom. Prema najavama iz vlade u novom energetskom objektu biće stalno zaposleno 800, dok će indirektno zapošljavati dodatnih 400 radnika.

    Investitor projekta Rašid Sardarov vlasnik je kompanije „South Ural Industrial Company“ u Rusiji, koja se bavi proizvodnjom, preradom i prodajom nafte, propan-butana i suvog gasa, kao i nekoliko firmi iz oblasti transporta i komunikacija.

    Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da nema nikakve sumnje da će ovaj projekat biti realizovan, jer je nakon godinu dana pregovora ova ideja finalizovana potpisivanjem ugovora koji su startna osnova za realizaciju projekta „Ugljevik 3“.

    Dodik je izrazio uverenje da se počinje sa veoma važnim projektom koji bi trebalo da bude završen u roku, navdeći da RS ima još važnih projekata u oblasti energetike, koja je strateška oblasr ovog entiteta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE