Srpski filmovi na festivalu u Puli

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski filmovi na festivalu u Puli

  Na 58. Festivalu igranog filma u Puli, koji se ove godine održava od 9. do 23. jula, srpska kinematografija biće zastupljena sa većim brojem ostvarenja u različitim programima.
   
  Za Međunarodni program, sa ukupno 22 naslova, izabrani su “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića i “Šišanje” Stevana Filipovića.

  Konkurenti za “Zlatne Arene” biće im, između ostalih, “Trofejna žena” Fransoa Ozona (Francuska), “Troje” Toma Tikvera (Nemačka), “Melanholija” Larsa fon Trira (Danska), “Majke” Milča Mančevskog (Makedonija), “Nader i Simin se rastaju” Asgara Farhadija (Iran), “Žrtva” Čena Kajgea (Kina), “Deca su u redu” Liza Holodenko (SAD).

  U Glavnoj sekciji Nacionalnog programa (od 16. do 22. jula) biće prikazano deset hrvatskih filmova, a u sekciji manjinskih koprodukcija još devet, među kojima tri iz Srbije.

  To su “Neprijatelj” Dejana Zečevića, “Beli lavovi” Lazara Ristovskog i “Kako su me ukrali Nemci” Miše Radivojevića. U tim filmovima srpskih autora i produkcijskih kuća, kompanije iz Hrvatske učestvovali su kao manjinski partneri.

  Od prošle godine i ove manjinske koprodukcije konkurišu za posebne Zlatne Arene i druge nagrade, a prema rasporedu sa sajta Pulskog festivala tu mogućnost ima “Neprijatelj”, dok se druga dva filma prikazuju van konkurencije.

  Srpski film učestvuje i u novom programu Puladok, u kojem se prikazuju filmovi vezani za istoriju festivala u Puli i hrvatskog filma. To je dugometražni dokumentarac “Sinema komunisto” Mile Turaljić, najavljen na festivalskom sajtu kao “nagrađivana filmska priča o Titovom kinooperateru, usponu i padu ‘Avala filma’, žanru partizanskog filma i Pulskom festivalu”.

  Prateći program “Filmovi u nastanku” predstaviće kroz kolaž inserata iz do sada snimljenog materijala nove hrvatske projekte, kao i koprodukcije. Među njima su “Parada” Srđana Dragojevića i “Krugovi” Srdana Golubovića.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE