Na trasi Koridora 10 mnogo arheoloških nalazišta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na trasi Koridora 10 mnogo arheoloških nalazišta

  Na trasi Koridora 10 kroz Srbiju, na istoku i jugu zemlje, nalazi se veliki broj arheoloških nalazišta i bogata kulturna baština, što potvrđuje značaj izgradnje tog putnog pravca, rečeno je juče na predstavljanju rimskog puta “Via militaris”, koji je otkriven tokom radova na obilazanici oko Dimitrovgrada.

  Direktor “Koridora Srbije” Mihailo Mišić je rekao da to važno arheološko otkiriće dela staro rimskiog puta potvrđuje saobraćajni značaj Koridora.

  On je rekao da su “Koridori Srbije” tokom 2010. godine, primenjujući evropske standarde o zaštiti životne sredine, organizovali zaštitna arheološka istraživanja lokaliteta, na kojima je planirana izgradnja istočnog kraka Koridora 10.

  Mišić je dodao da će izgradnja autoputa od Niša do Dimitrovgrada i od Leskovca do makedonske granice, omogućiti putnicima da posete i veliki broj arheoloških nalazišta.

  Rukovodilac arheoloških istraživanja kod Dimitrovgrada Miroslav Lazić je predočio da postoji još 20-ak značajnih nalazišta na istocnom kraku Koridora 10, kod Bele Palanke, Pirota i od Proseka do Crvene reke. On je istakao da se bogata kulturna baština krije u deonici Koridora 10, na kojoj se gradi autoput.

  Tome pripada i deonica znamenitog rimskog vojnog puta “Via militaris”, koji je preko Mezije i Trakije, povezivao zapadne delove Rimske imperije sa Malom Azijom i njenim provincijama na Bliskom istoku i njegovo otkriće spada u značajnija, koja su se u Srbiji dogodila početkom 21. veka.

  Lazić je na lokaciji Kndina bara, rekao da je put izgrađen u 3. veku i da je to retko očuvan deo neke rimske saobraćajnice u Evropi. On je kazao da su taj put koristili Rimljani, Vizantijci i Turci, a pojedine delove te trase, sve do polovine 19 veka.

  Ukupna dužina istraženog dela antičke saobraćajnice, široke 7,5 metara, iznosi 60 metara, a put je izgrađen po svim standardima antičkog građevinarstva.

  Put je od Sremske Mitrovice išao do Beograda Kostolca, Chuprije , Niša, Bele Palanke, Pirota, Dimitrovgrada, Sofije, Plovdiva i Carigrada.

  Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vera Pavlović- Lončarski je rekla da u Srbiji ima ukupno 2.306 kulturnih dobara, od čega 151 arheološko nalazište ima taj status.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE