Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Masaža za izvesno vreme ublažava hronični bol u leđima

    Terapija masažom može da pomogne ljudima koji pate od hroničnog bola u leđima, mada se posle izvesnog vremena blagotvorni efekti gube, utvrdio je tim američkih stručnjaka.

    Istraživanje je obavljeno na 401 osobi, od kojih su neke nasumice izabrane za standardnu negu, dok su druge podvrgnute jednom od dva tipa masaža – strukturalnoj ili relaksacionoj, poznatoj i kao „švedska“ masaža, izveštava Rojters.

    Posle dva i po meseca masaže obavljane jednom nedeljno, dve treećine ispitanika koji su joj bili podvrgnuti su demonstrirali znatni boljitak, ističe vođa istraživanja Ričard Dejo sa Oregonskog univerziteta za zdravlje i nauku.

    Između ostalog, samo je 30 odsto ispitanika koji su prošli masažu uzimalo analgetike u prrethodnih nedelju dana, u odnosu na 40 odsto onih koji su bili na standardnoj nezi.

    Osim toga, u prethodnih mesec dana, sedam odsto ispitanika na standardnoj nezi je bar jedan dan ostalo u krevetu, dok je takvih u grupama na masaži bilo upola manje.

    Međutim, neke od očiglednih povoljnih posledica masaže su iščezle već posle pola godine, a svi boljici su iščileli u roku od godinu dana.

    Dejo zaključuje da su neke promene životnog stila možda ipak najbolje rešenje za osobe s hroničnim bolom u leđima. Pritom je program vežbi od ključne važnosti za svakodnevno bolje funkcionisanje ovih ljudi, ističe američki stručnjak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE